У Держенергоефективності назвали спосіб, який допоможе Україні позбутися енергетичної залежності shutterstock

У Держенергоефективності назвали спосіб, який допоможе Україні позбутися енергетичної залежності

Олена Яценьо

Важливим залишається питання ухвалення законопроєкту про системи накопичення енергії

Енергетичну незалежність і конкурентоздатність Україна може здобути, якщо почне більше впроваджувати проєктів із "зеленої" енергетики.

На важливій місії розвитку "чистої" енергетики наголосив Юрій Шафаренко, заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, у прямому ефірі програми "Добрий вечір" на телеканалі "LIVE".

"Як відомо, Україна, на жаль, є енергетично залежною державою. У 2020 році ми імпортували нафтопродуктів, вугілля та газу на 7,5 млрд доларів. Ці гроші фактично інвестовано в інші країни, а могли б залишитися в Україні. Адже, по-перше, відновлювані джерела енергії – це даровані природою ресурси, безплатні. По-друге, відновлювана енергетика дає можливість реанімувати ту енергосистему та генерацію, яка нам дісталася ще з радянських часів", – зазначив Шафаренко.

Заступник голови агентства зауважив, що станом на 1 липня 2021 року в Україні встановлено 9,2 ГВт потужностей, які генерують електроенергію з відновлюваних джерел енергії.

"Увесь світ разом із провідними країнами, міжнародними організаціями, фінансовими установами рухається в напрямі розвитку "зеленої" енергетики. Якщо ми будемо впроваджувати більше таких проєктів, ми будемо менш енергозалежні та більш конкурентоздатні", – упевнений він.

Шафаренко також нагадав, що ЄС планує ввести так званий податок CBAM на імпортовану продукцію, що має карбоновий слід. Тож підприємства, які використовуватимуть енергію з відновлюваних джерел і підтверджуватимуть це, зможуть стати конкурентними на ринках ЄС.

На важливості збалансованого розвитку "зеленої" енергетики наголосив і Андрій Конеченков – голова правління Української вітроенергетичної асоціації.

За його словами, "чиста" енергія – це місцеві джерела енергії, це інвестиції в регіони, де будуються "зелені" електростанції, це інструмент переходу на чисте довкілля і, як результат, подовження терміну життя суспільства. Єдине, що важливо враховувати, – це те, що ця галузь має розвиватися гармонійно та комплексно.

Заступник голови Держенергоефективності підсумував, що для стабільного розвитку "зеленої" енергетики важливим залишається питання ухвалення законопроєкту про системи накопичення енергії та низки інших підготовлених законопроєктів.

Напередодні ЕкоПолітика писала, що, згідно з інформацією Держенергоефективності, у II кварталі цього року 3 480 домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 98 МВт.

Нагадаємо також, що за першу половину 2021 року у трьох областях України було введено в експлуатацію 73 нових вітротурбіни загальною потужністю 278,4 МВт, двоє з них — лідери за загальною кількістю ВЕС.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій