Названо області України, де найбільше вітроелектростанцій shutterstock

Названо області України, де найбільше вітроелектростанцій

Олена Яценьо

Загальна потужність вітроенергетичного сектору на материковій частині України досягла 1592,4 МВт

Станом на перше півріччя 2021 року за кількістю введених вітроенергетичних потужностей в Україні перше місце й далі утримує Запорізька область, друге посідає Херсонська, а третє — Миколаївська.

Такі дані з урахуванням новозбудованих ВЕС навели в пресслужбі Української вітроенергетичної асоціації.

Зазначається також, що за першу половину 2021 року у трьох областях України було введено в експлуатацію 73 нових вітротурбін загальною потужністю 278,4 МВт, двоє з них — лідери за загальною кількістю ВЕС, а саме:

  • перша черга Дністровської ВЕС загальною потужністю 40 МВт в Одеській області;
  • перша черга Запорізької ВЕС загальною потужністю 98 МВт у Запорізькій області;
  • друга черга Сиваської ВЕС загальною потужністю 140,4 МВт в Херсонській області, урочисте відкриття якої планується в вересні 2021 року. Отже, на початок липня на Сиваській ВЕС вже введено в експлуатацію 241,8 МВт з запланованих 250 МВт.

Отже, станом на 1 півріччя 2021 року загальна потужність вітроенергетичного сектору на материковій частині України досягла 1592,4 МВт (включно з територіями ОРДЛО).

Не меншим є вклад вітроенергетики й у питанні поставки “зеленої” електроенергії до об’єднаної енергосистеми України. Так, за даними ДП "Гарантований покупець", за перше півріччя 2021 року, вітрові станції України сумарно поставили до енергомережі
1 723, 3 млн кВт•год “зеленої” електроенергії та забезпечили електроенергією 574 439 українських домогосподарств із середньомісячним споживанням електроенергії на рівні 500 кВт•год. Коштом вітрової генерації викиди СО2 в країні за шість місяців року були знижені на 1,365 млн тонн.

Окрім того, у першому півріччі 2021 року триває тенденція до поступового збільшення одиничної потужності вітрових турбін. Середня одинична потужність нових вітрових турбін, введених в експлуатацію у першій половині 2021 року, становить 3,8 МВт, тоді як середня одинична потужність ВЕУ, встановлених в Україні з 2011 року, становить 3,4 МВт.

Стабільною залишається на вітроенергетичному ринку України й участь виробників вітроенергетичного обладнання. Так, на кінець червня у трійку лідерів виробників вітроенергетичного обладнання, турбіни яких встановлено в країні, входять данська компанія Vestas, американська General Electric та українська FWT Ukraine.

Зростання, хоча й невелике, вітроенергетичного сектору України за перше півріччя 2021 року, яке відбувається на тлі невирішеної енергетичної кризи, демонструє перспективність України як із погляду вітроенергетичного потенціалу, так і з погляду її бізнес-клімату.

В УВЕА вважають, що показники могли б бути набагато іншими, якби уряд України пішов по стопах провідних країн Європейського Союзу й обрав шлях “зеленого” енергетичного переходу.

"Сектор вітрової енергетики в очікуванні вибору держави. Близько 5 000 МВт вітроенергетичних потужностей, які станом на початок 2020 року отримали дозволи на будівництво, демонструють готовність сектору розвиватися і надалі робити свій внесок у національну економіку України. Добровільно погодившись на зменшення своїх прибутків та скорочення “зеленого” тарифу у 2020 році, інвестори в ВДЕ і надалі намагаються шукати спільну мову з Урядом України та відтерміновують позивання до міжнародних арбітражів для захисту своїх прав та ведення бізнесу за чесних “правил гри”. Деякі ж інвестори і далі продовжують інвестувати в Україну усвідомлюючи усі “ризики країни” та сподіваючись на виконання Урядом своїх зобов’язань перед ними", —  йдеться в повідомленні асоціації.

Як писала ЕкоПолітика, в Україні склали топ областей із найбільшою кількістю сонячних електростанцій у домогосподарствах.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни