У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти shutterstock

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Катерина Бєлоусова

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані

Уряд Данії вирішив запровадити пасажирський екологічний податок на авіаперевезення, який поступово вводитиметься з 2025 (70 данських крон – $10,2) по 2030 рік (100 данських крон – $14,64).

Кошти від збору витрачатимуть на декарбонізацію авіації Данії та розвиток зелених технологій у регіоні, повідомляє Міністерство транспорту Данії.

Зазначається, що зелена трансформація авіації Данії передбачає створення зелених внутрішніх маршрутів у 2025 році та повністю екологічного внутрішнього авіасполучення у 2030 році. Окрім того, частину цих коштів також спрямують на підвищення щорічних виплат 300 тисячам найменш заможних пенсіонерів Данії на 4800 крон з 2025 року.

В повідомленні підкреслили, що розмір зеленого податку залежатиме від тривалості рейсу. З 2030 року 50 датських крон ($7,3) стягуватиметься за внутрішні поїздки та поїздки в межах Європи. На маршрутах середньої та дальньої відстані збір сягатиме 310 ($45,4) та 410 ($60) датських крон.

“Це справді хороша угода, яка допомагає стимулювати зелений розвиток у регіоні, який створює надто багато викидів CO2. Пасажирський збір дає нам можливість підтримувати зелені технології та створювати зелений внутрішній маршрут. Водночас ми матимемо можливість підвищити чек за віком для найменш забезпечених пенсіонерів”, – сказав міністр податків Данії Єппе Бруус.

Міністр транспорту Томас Даніельсен підкреслив, що така стратегія також підтримуватиме невеликі регіональні аеропорти. Адже вони важливі для згуртованості та доступності громад.

Нагадаємо, Єврокомісія підтримала угоду між Європарламентом та Радою ЄС щодо декарбонізації авіації, а саме зобовʼязання постачальників змішувати стале авіаційне паливо (SAF) з гасом у все більшій кількості з 2025 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, американська компанія Universal Hydrogen провела тестовий політ на 40-містному пасажирському регіональному авіалайнері з використанням водневих паливних елементів.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

Хто з власників котлів для опалення має сплачувати екоподаток
Хто з власників котлів для опалення має сплачувати екоподаток

При спалюванні 10 тонн вугілля розмір екоподатку сягне 1 475,37 грн