У Чорнобильській зоні супутник зафіксував 7 пожеж. Фото shutterstock

У Чорнобильській зоні супутник зафіксував 7 пожеж. Фото

Катерина Бєлоусова

Є ймовірність, що найближчим часом у Європі може підвищитися радіаційний фон

У Чорнобильській зоні відчуження зафіксовано сім осередків пожеж, за даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA), станом на 20 березня.

Ймовірно займання сталося внаслідок збройної агресії Росії, а саме потрапляння снаряду або навмисного підпалу, повідомляє Верховна Рада України.

Через агресію окупантів рятувальники не можуть їх усунути.

t.me/rubryka

В умовах воєнного стану пункти автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС), а також персонал ДСП "Екоцентр" не можуть виконувати свої функції в повному обсязі.

“Відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій критерії пожежі в Зоні Відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 кв.км, але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів”, – зазначено в матеріалі.

Особливу небезпеку у радіаційних ризиках, зафіксованих АСКРС в 39 пунктах, становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів та у місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у межах 10-кілометрового радіусу навколо ЧАЕС.

Як повідомляє Рубрика у ​​Telegram, є ймовірність, що найближчим часом у Європі може підвищитися радіаційний фон. 

Нагадаємо, станом на 9 березня ситуація на Чорнобильській атомній електростанції, яку захопили російські війська, надзвичайно небезпечна.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Польща вимагає виключити Росію з МАГАТЕ.