У чому перевага біогазу: експерт пояснив на прикладі станції в Україні

У чому перевага біогазу: експерт пояснив на прикладі станції в Україні

Маргарита Шевченко

Якщо налагодити енергетичну утилізацію відходів, це дозволило б замістити від 700 млн до 1 млрд м3 газу

Головною перевагою біогазових станцій є швидкість їх реалізації. Зокрема, компанія Clear Energy за 9 місяців з нуля збудувала проект в Корюківцях, Чернігівської області.

Про це розповів генеральний директор групи компаній Clear Energy Андрій Гріненко в інтерв'ю "Фокусу".

"Так за 9 місяців ми в чистому полі побудували Корюківську ТЕС потужністю в 4 МВт. За цей час ми з нуля налагодили поставки сировини у вигляді відходів деревообробної промисловості. Розробили власне програмне забезпечення для автоматизації процесів на станції. Менше ніж за рік ми почали стабільно і безперебійно постачати електрику в центральну електромережу", — розповів він.

За його словами, друга перевага біогазових станцій — можливості для розробки і впровадження інновацій.

"Наприклад, на Корюківській ТЕС ми впроваджуємо проєкт газифікації тріски — для виробництва синтезгазу. Це дуже перспективний напрямок за багатьма показниками. Наприклад, на ТЕС ми використовуємо 2 т тріски на 1 МВт електрики, а при технології синтезгазу — тільки 0,9 т тріски на 1 МВт електрики, що дає 10% економію сировини. Плюс до цього, завдяки газифікації, ми додатково "знімаємо" тепло з сорочки двигуна і використовуємо енергію продуктів згорання — це ще 1,6 МВт теплової енергії, яку продаємо в мережу Чернігова за ціною нижче на 25% від загальноміського тарифу. Технологія виробництва з тріски синтезгазу дає також висококалорійне вугілля. Підсумкове обладнання для газифікаторів ми виробляли самі, тому наше вдосконалення технологій ми, звичайно, запатентували", — прояснив Гріненко.

Він зазначив, що Clear Energy — компанія повного циклу, від ідеї проєкту і розробки обладнання до будівництва і сервісного обслуговування.

Директор групи компаній додав, що в Україні близько 6000 полігонів, і, якщо налагодити енергетичну утилізацію відходів, це дозволило б замістити від 700 млн м3 до 1 млрд м3 газу.

"Технологія видобутку звалищного біогазу трохи нагадує газовидобуток: ми або буримо свердловини, або закладаємо труби. Якщо розробляємо полігон з нуля, то закладаємо т.зв. "розумні осередки". На жаль, у звалищному газі присутня майже вся таблиця Менделєєва, а частка корисного метану становить 25-50%. Тому газ, який надходить на станцію по трубах, спочатку очищається, а тільки потім потрапляє в великі газо-поршневі машини. Таким чином потенційний фактор забруднення ми перетворюємо в електроенергію, яку подаємо в мережу", — підсумував Гриненко.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше виконавчий директор "Кліар Енерджі Груп" Сергій Савчук пояснив, що основна причина відсутності повноцінного робочого ринку біометану — недосконалість відповідного законодавства.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року