В Україні готуються запустити ринок біометану: експерт пояснив, як це буде

В Україні готуються запустити ринок біометану: експерт пояснив, як це буде

Маргарита Шевченко

Чинний ринок біометану — це валютні надходження, безпеку навколишнього середовища, нові робочі місця

Основна причина відсутності повноцінного робочого ринку біометану — недосконалість відповідного законодавства.

Про це в коментарі Kosatka.Media розповів виконавчий директор "Кліар Енерджі Груп" Сергій Савчук.

Він підкреслив, що біогазова галузь настільки стрімко розвивається у всьому світі, що навіть ухвалений у 2015 році Закон України "Про ринок природного газу" вже технічно застарів.

Тому зараз існує два законопроєкти про ринок біометану: урядовий — "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва і споживання біометану" і депутатський — "Про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва биометана".

Обидва законопроєкти передбачають створення реєстру біометану, гарантії походження і сертифікату на біометан. Гарантія походження передається на підставі договору купівлі-продажу біометану, а для реалізації за межами митної території України — на основі сертифікатів походження і відповідних записів реєстрів країн купівлі-продажу.

Одна з різниць між законопроєктами в тому, що згідно з редакцією народного депутата Андрія Жупанин до біометану буде ставитися не тільки газ для закачування в газові мережі, а й биометан в якості моторного палива. Це особливо актуально з огляду на те, що в 2020-му Україна витратила на імпорт нафтогазової продукції майже $4 млрд.

Створення повноцінного ринку биометана надасть наступні переваги для економіки України:

Відкриття ринку біометану дозволить ефективно використовувати звалища газу.

"Компанії, які працюють з біогазом, зараз можуть тільки спалювати його в двигунах внутрішнього згоряння для вироблення електрики. А створення Біометанові ринку дозволить транспортувати видобутий газ - після очищення і доведений до якості природного газу, - по магістральних і розподільних газових мереж. Тобто, з нього можна буде не тільки генерувати електрику, а й тепло, заміщаючи при цьому імпортний газ", — пояснив Савчук.

Сприяти відкриттю міжнародного біогазового ринку для українських компаній.

За словами Савчука, європейці вже готові купувати український биометан, головне, щоб його походження і якість були підтверджені сертифікатами. А це допоможе заощадити фінансові резерви на закупівлю імпортного газу і дозволить отримувати валютні надходження від дегазації полігонів і звалищ.

"Якщо порівнювати представлені законопроєкти, то проєкт закону, який був ініційований народними депутатами України в скороченому вигляді, вже зареєстрований у ВР. Саме через спрощений вид депутатський законопроєкт має більше шансів на підтримку законодавців. Якщо закон про біометан буде ухвалений в редакції народного депутата Жупаніна, то більшість його регулюючих положень будуть детально прописані в додаткових підзаконних актах", — зазначив виконавчий директор компанії.

Урядовий законопроєкт, розроблений і запропонований Держенергоефективності спільно з Міненерго та біоенергетичної асоціації України, більш деталізований, тому потребують мінімум підзаконних актів, скоротить час на повний запуск ринку біометану в Україні. Обидва законопроєкти дієві і невідкладні, вважає експерт. Проєкт народного депутата Андрія Жупаніна має всі шанси бути ухвалений найближчим часом, що прискорить створення українського ринку біометану. Але необхідність розробки і узгодження підзаконних актів потребують певного часу.

"Будемо ми крокувати в "зелене" майбутнє по дорожній карті нардепів або уряду, головне — розуміти, що діючий ринок біометану — це валютні надходження, безпека навколишнього середовища, нові робочі місця, зменшення енергетичної залежності та збільшення "доданої вартості" самої України", — підсумував експерт.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше експерти Біоенергетичної асоціації України розповіли, як з соняшнику отримують біогаз.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року