У Чернігові екоактивісти уклали екологічний маніфест після нападу на одного з них shutterstock

У Чернігові екоактивісти уклали екологічний маніфест після нападу на одного з них

Олена Яценьо

Місцевому викривачу екопорушень порізали колеса автомобіля

У Чернігові коаліція "Сіверщина" ухвалила перший екологічний маніфест через злочинні дії щодо екоактивістів і для вжиття заходів зі збереження навколишнього середовища.

Відповідну заяву-маніфест представники коаліції оприлюднили на пресконференції 1 жовтня, передає "Суспільний кореспондент".

Як ідеться в документі, близько 19:00 22 вересня невідомі особи порізали колеса автомобіля, який належить активному викривачу фактів із розорення лугів, прибережних смуг і знищення лісових насаджень Павлові Бистрову.

У коаліції "Сіверщина" вважають, що метою цього злочину є залякування громадських активістів.

"Діяльність активістів загрожує злочинним прагненням недобросовісних сільгоспвиробників отримувати неоподатковані надприбутки шляхом безвідповідального зневоднення України, знищення земель природоохоронного фонду", — заявив член коаліції "Сіверщина" та керівник спілки "Совість" Володимир Демиденко.

"В умовах, коли уповноважені представники й керівники регіональних підрозділів Державної екологічної інспекції, Дежгеокадастру, Департаменту екології Чернігівської ОДА публічно заявили про свою неспроможність протистояти нелегальному розорюванню і використанню для вирощування пропашних культур цих природоохоронних зон, тільки громадські активісти продовжують боротьбу за збереження природи та майбутнього нашої Батьківщини", — сказано в маніфесті.

Повідомляється, що члени коаліції заявили про підтримку й захист усіх громадських активістів Чернігівщини.

З цією метою підтримано ініціативу про створення й адміністрування "Спеціального фонду захисту громадських активістів Чернігівщини від протиправних дій третіх осіб".

У заяві-маніфесті зазначається, що за кошти цього фонду буде забезпечено найвищий рівень страхового захисту життя, здоров’я і майна всіх громадських активістів Чернігівщини, які протидіють екологічним і корупційним злочинам.

Окрім того, з фонду буде здійснюватися преміювання тих викривачів, які нададуть достовірну інформацію про підготовку до скоєння протиправних дій стосовно громадських активістів, а також про замовників і виконавців тих дій, запобігти яким не вдалося.

Другим пунктом маніфесту є звернення до всіх страховиків України з пропозицією надати найвищі гарантії та найкращі умови страхування життя, здоров’я і майна громадських активістів Чернігівщини.

Також у документі вказано, що в ГУ ДПС Чернігівської області є інформація, що дає змогу документально підтвердити факт того, що врожаї пропашних культур, які нині дозрівають на земельних ділянках, внесених до категорії "сіножаті", або розташованих у природоохоронних зонах водних об’єктів чи на землях історико-культурної спадщини, є безхазяйним майном, на яке відповідно до законодавства України права може заявити тільки територіальна громада.

З огляду на це, зауважили підписанти, депутати та члени об’єднаних територіальних громад Чернігівщини можуть поповнити місцеві бюджети на десятки мільйонів гривень, заявивши свої права й зібравши безхазяйні врожаї.

Водночас коаліція закликала правоохоронні органи запобігти викраденню цього безхазяйного майна фізичними і юридичними особами, які не довели свої права на нього в судовому порядку.

"Коаліція вважає справою честі Національної поліції і Прокуратури України провести ефективне розслідування і здійснити невідворотне притягнення до відповідальності виконавців і замовників злочинного нападу, що відбувся 22 вересня 2021 р. в Чернігові по справі 12021270340002922", — резюмували в маніфесті.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в національному природному парку "Тузлівські лимани", який розташований в Одеській області, невідомі влаштували підпал.

Нагадаємо також, що, за даними НПО Global Witness, 2020 року було встановлено рекорд за кількістю вбивств екоактивістів у всьому світі.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років