На Одещині скоїли підпал у національному парку "Тузлівські лимани"

На Одещині скоїли підпал у національному парку "Тузлівські лимани"

Олена Яценьо

Вогнеборці загасили масштабне загоряння очерету

У національному природному парку "Тузлівські лимани", який розташований в Одеській області, невідомі влаштували підпал.

Про це повідомила пресслужба ГУ ДСНС України в Одеській області. Попередньо, пожежа виникла через занесення джерела запалювання зовні невстановленою особою.

Інцидент стався ввечері 9 серпня, приблизно о 18:09. До Служби порятунку надійшло повідомлення про загоряння очерету за межами села Лебедівка Тузлівської територіальної громади Білгород-Дністровського району.

Рятувальникам довелося добиратися до місця події по повному бездоріжжю.

"... вона [пожежна машина] по піску не могла дістатися, і довелося доїжджати і гасити пожежу на тракторі. Її вдалося загасити до ночі, проте вона завдала чималої шкоди дикій природі, згорів вагончик і згоріли польові речі, а також інвентар інспекторів", — розповів начальник науково-дослідного відділу нацпарку Іван Русєв у коментарі виданню "УНІАН".

У пресцентрі Державної служби надзвичайних ситуацій зазначили, що о 22:07 пожежу вдалося ліквідувати методом захльостування на площі 1 га. Від ДСНС залучили 1 одиницю техніки та 5 рятувальників, а від місцевої пожежної команди села Тузли — 1 одиницю техніки та 2 осіб.

За словами співробітника НПП "Тузлівські лимани" Русєва, невідомі підпалили вагончик, у якому періодично перебували інспектори нацпарку. Також у вагончику були їхні речі.

"Масштабно загорілася рослинність на природних ділянках пересипу. Поруч перебували відпочивальники, і вони були свідками нападу і підпалу", — розповів науковець.

Він стверджує, що перед підпалом вагончик було зламано, а майно інспекторів було викрадено або згоріло. Водночас, за словами очевидців, до вагончика під'їжджав сірий автомобіль, у якому були дві людини, які, як упевнений Русєв, є паліями.

На думку вченого, підпал скоїли зловмисники, які намагаються захопити заповідні землі з метою полювання та рибальства.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в національному природному парку "Тузлівські лимани" в Одеській області знайшли близько двох мільйонів загиблих сонечок ("божих корівок").

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу