У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти shutterstock

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

Катерина Бєлоусова

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Щороку 5 березня відзначають Всесвітній день енергоефективності, який покликаний підвищити обізнаність про необхідність зменшення споживання енергії завдяки її розумному та сталому використанню.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів цікаві факти про цей день та переваги енергоефективності.

Історія Дня енергоефективності

Вперше ідея запровадити Всесвітній день енергоефективності з’явилася у 1998 на міжнародній тематичній конференції, присвяченій проблемам енергоефективності, в Австрії. 

На ній обговорювали альтернативні джерела енергії через можливість майбутнього виснаження викопного палива. Під час зустрічі сторони домовилися про день, коли потрібно приділити особливу увагу дбайливому використанню енергії та її відповідальному використанню.

Чому важлива енергоефективність

На відміну від простого заощадження енергії (енергозбереження), яке полягає у зниженні її використання, енергоефективність полягає у її раціональності. 

Так в ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів. Саме сектор енергетики є найбільшим джерелом викидів парникових газів, через масштабне використання викопного палива, зокрема вугілля, для її генерації. 

Без заходів з термомодернізації будинки втрачають тепло через застарілі вікна, двері та стіни. А застаріла техніка низького класу енергоефективності споживає набагато енергії.

Окрім того, низка промислових процесів використовує більшу кількість енергії через неефективне обладнання.

Варто зазначити, що енергоефективність також є потужним інструментом для зменшення залежності від російського викопного палива, яке країна-агресор використовує як зброю.

Переваги енергоефективності

Енергоефективність – це важливий аспект сучасного життя, який має безліч переваг, зокрема:

  • зменшення витрат на енергію, а отже і зменшення рахунків за неї;
  • зменшення викидів парникових газів, що є ключовою умовою обмеження глобального потепління;
  • підвищення комфорту життя, завдяки кращій тепло- та шумоізоляції;
  • сприяння сталому розвитку, щоб зберегти ресурси для майбутніх поколінь.

У світі розвивається безліч технологій, що дозволяють раціональніше використовувати енергію. Серед них світлодіодне, плазмове, натрієве освітлення, енергоощадні технології опалення, застосування теплоізоляційних матеріалів тощо.

Варто зазначити, що у 2023 році Європейська комісія оприлюднила оновлену Директиву з енергоефективності 2023/1791, яка запроваджує принцип "енергоефективність перш за все" в енергетичній та неенергетичній політиці. Директива встановлює юридично обов’язкової цілі ЄС щодо скорочення кінцевого споживання енергії на 11,7% до 2030 року, відносно базового сценарію 2020 року.

Читайте також
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації