Тернопільська станція дегазації "Кліар Енерджі" отримала престижну нагороду

Тернопільська станція дегазації "Кліар Енерджі" отримала престижну нагороду

Олена Яценьо

Це найновітніша біогазова станція групи

Група компаній "Кліар Енерджі" цьогоріч знову здобула премію "Екотрансформація-2021". Нагородою було відзначено Тернопільську станцію дегазації, яку ввели в експлуатацію у квітні цього року.

Про це повідомила пресслужба Clear Energy Group. Урочиста церемонія нагородження за впровадження екологічних ініціатив відбулася в межах усеукраїнського форуму "Лідерство та ЕКОтрансформація-2021".

Нагадаємо, що станцію дегазації відкрили 12 квітня 2021 року на полігоні твердих побутових відходів у Малашівцях, що під Тернополем.

Планова потужність об’єкта – 659 кВт-год. Станція генерує енергію з метану, що утворюється під час розкладання понад 14 млн м3 відходів на Малашовецькому полігоні.

Як запевняють у компанії, станція дегазація – це ще один крок до розв'язання проблеми звалища, яке турбує тернополян понад 40 років. На станції звалищний газ утилізується у двигуні внутрішнього згоряння.

На думку виконавчого директора "Кліар Енерджі Груп" Сергія Савчука, "дегазація – це найкращий спосіб використати газ метан для економічно ефективної генерації енергії, ніж випускати його в атмосферу. Скорочення викидів метану від полігону твердих відходів є одним із найкращих способів досягнення позитивного впливу для пом'якшення наслідків зміни клімату, а також мінімізує ймовірність пожеж і вибухи на звалищах".

Тож тепер тернополяни матимуть безпечний для довкілля полігон, який відпадає всім екологічним нормам.

На створення станції дегазації пішло всього чотири місяці. Там використовують обладнання австрійського виробника Jenbacher, яке зарекомендувало себе в європейських біогазових проєктах.

"Крім захисту навколишнього середовища, станція виконуватиме й економічну функцію. Адже станція – це не лише податки до місцевого бюджету, а й нові робочі місця. А завдяки тому, що з небезпечного газу генеруватиметься "зелена" електрика, експлуатація станції не вимагатиме додаткових витрат із міського бюджету", – наголосив генеральний директор "Кліар Енерджі Груп" Андрій Гріненко.

Компанії, що входять до складу "Кліар Енерджі", уже нині працюють над зменшенням викидів парникових газів і збереженням природних екосистем, чим захищають здоров’я та добробут громадян від негативних наслідків зміни клімату. "Зелений" портфель компаній із видобутку енергії на біомасі та біогазі становить 26 МВт, а щорічне виробництво електроенергії перевищує 100 млн КВт*год.

На базі полігонів ТПВ ГК "Кліар Енерджі" створила вже 14 станцій дегазації, що генерують "зелену" електрику зі звалищного газу. Під час процесу дегазації полігонів знищується вогненебезпечний метан, шкідливість якого у 24 рази вища за викиди CО2, та генерується "зелена" електрика. На сміттєзвалищах, де проводять дегазацію, зникає сморід, починає рости трава, а купол полігону за рік просідає на 1,5 метра.

Станція дегазації на Малашівському полігоні під Тернополем – найновітніша біогазова станція групи. Нині тривають роботи з підготовки до дегазації Грибовицького полігону біля Львова.

Як писала ЕкоПолітика раніше, компанія "Кліар Енерджі" представила альтернативну енергетику серед списку "50 найкращих компаній України 2021 року" за оцінкою експертів видання "Ділова столиця".

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року