Під Тернополем станція дегазації вироблятиме "зелену" електрику ternopilcity.gov.ua

Під Тернополем станція дегазації вироблятиме "зелену" електрику

Зоряна Бердник

Завдяки станції жителі Тернопільської МТГ отримають безпечне від біометану сміттєзвалище

На полігоні в Малашівцях, що під Тернополем, запрацювала перша в області сучасна станція дегазації загальною потужністю 659 кВт.

Станція дасть змогу скоротити кількість шкідливих викидів в атмосферу, повідомляють у пресслужбі Тернопільської міськради. Так, за допомогою установки біогаз шляхом спалювання перероблятимуть на "зелену" електроенергію.

Станція функціонує на австрійському обладнанні Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах у всій Європі. Компанією-підрядником, що здійснюватиме дегазацію полігонів, стала ТОВ "Біогаз Енерджі – Тернопіль". Зазначається, що сьогодні в проєктному портфелі "Кліар Енерджі Груп" понад 15 працюючих станцій дегазації в Україні.

Екологічні переваги станції дегазації: Завдяки станції жителі громади отримають безпечне від біометану сміттєзвалище. На Малашовецькому сміттєзвалищі накопичено понад 14 млн м3 відходів. З цієї маси під час розкладання органічних відходів утворюється вогненебезпечний газ – метан. Але завдяки станції дегазації звалищний газ, замість того, щоб потрапляти в навколишнє середовище, буде перетворено в електроенергію.

Економічні переваги станції дегазації: Як зазначив генеральний директор "Кліар Енерджі Груп" Андрій Гріненко, окрім безпеки довкілля, станція буде виконувати також економічну функцію. Станція дегазації – це не тільки податки до місцевого бюджету, а й нові робочі місця. Експлуатація станції не потребуватиме витрат з місцевого бюджету. І найголовніше, з небезпечного газу буде генеруватися "зелена" електрика, яку будуть продавати за зниженим "зеленим" тарифом.

Додамо, що екологічне вдосконалення роботи сміттєзвалища під Тернополем триває вже декілька років. Із 2019 року на тернопільському сміттєзвалищі запрацювала сміттєсортувальна лінія, у результаті роботи якої зменшується обсяг твердих побутових відходів, що вивозяться на сміттєзвалище. Важливо, що з місцевого бюджету також не витрачаються кошти на утилізацію твердих побутових відходів на Малашовецькому сміттєзвалищі.

Довідка. Станція дегазації - це фактично міні-ТЕС, яка відкачує шкідливий газ метан і далі по трубах транспортує до газових фільтрів, а потім спалює для виробництва електроенергії. Згенерована електроенергія подається у загальну. Уперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні та горизонтальні свердловини). Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проєктах по всій Європі.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики України винесло пропозицію звільнити від сплати екоподатку енергію з біопалива.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про чотири важливих для біоенергетики законопроєкти, які має розглянути Верховна Рада у 2021-му. Зокрема, йдеться про скасування податку на СО2, електронну систему торгівлі твердим біопаливом, розвиток ринку біометану та підтримку енергетичних рослин.

Читайте також
Експерти розповіли, як із соняшнику отримують біогаз
Експерти розповіли, як із соняшнику отримують біогаз

Виробництво біогазу й біометану з пожнивних решток соняшнику є перспективною галуззю

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо розвитку виробництва біометану
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо розвитку виробництва біометану

У 2050 році потенціал виробництва біогазу може зрости до 17 млрд м3

Ексклюзивне інтерв'ю з гендиректором групи компаній "Кліар Енерджі" про перспективи біогазу в Україні
Ексклюзивне інтерв'ю з гендиректором групи компаній "Кліар Енерджі" про перспективи біогазу в Україні

Для України розвиток енергетики на ВДЕ – це перший крок до повної енергонезалежності, вважає Андрій Гріненко

Названо чотири важливих для біоенергетики законопроєкти, які має розглянути ВРУ у 2021-му
Названо чотири важливих для біоенергетики законопроєкти, які має розглянути ВРУ у 2021-му

Вони допоможуть підштовхнути активне використання біопалива в Україні