Світ відзначає День захисту тварин: усе, що треба знати shutterstock

Світ відзначає День захисту тварин: усе, що треба знати

Олена Яценьо

Дата приурочена до дня пам’яті католицького священника Франциска Ассизького

Щороку 4 жовтня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день тварин (World Animal Day).

Про історію започаткування свята, традиції відзначення та інші цікаві факти про День тварин – читайте в матеріалі ЕкоПолітика.

Історія заснування Дня тварин

Ідею Всесвітнього дня тварин уперше проголосив німецький письменник і зоозахисник Генріх Циммерман. 24 березня 1925 року з його ініціативи в Берлінському палаці спорту відбулося перше відзначення Всесвітнього дня тварин, на яке зібралося понад 5 000 людей.

Спершу свято відзначали в Німеччині, Австрії, Швейцарії та Чехословаччині. А з 1931 року День захисту тварин став всесвітнім.

Рішення про щорічне святкування такого дня 4 жовтня в усьому світі ухвалили учасники Міжнародного конгресу прихильників руху із захисту природи, який проходив у Флоренції. Його підтримали організації, створені з метою захисту тварин у різних країнах світу.

Зрештою ідея проведення такого дня прижилася в усьому світі. Уже 2008 року різні заходи, присвячені цій даті, пройшли в 66 країнах світу.

Коли відзначають День тварин

Дату 4 жовтня вибрано невипадково, вона приурочена на честь дня пам’яті відомого католицького священника Франциска Ассизького. Його в католицькій культурі вважають покровителем тварин.

Зокрема, саме Франциску приписують розвиток такого вчення, як екологічна етика.

Мета і традиції святкування Дня тварин

Цей міжнародний день покликаний звернути увагу людства на проблеми братів наших менших та об’єднати зусилля людей у збереженні тваринного світу планети й захистити права домашніх і безпритульних тварин.

Тож цього дня проводять різноманітні заходи з метою підвищення суспільної свідомості й активності громадян щодо захисту тварин.

Нині багато тварин перебувають на межі зникнення. Згідно зі звітом Всесвітнього фонду природи (WWF) “Жива планета” 2020, який оприлюднили 10 вересня 2020 року, популяції ссавців, птахів, амфібій, рептилій і риб у всьому світі зазнали скорочення в середньому на дві третини за менше ніж пів століття.

Марш на захист тварин

Щороку проводять Всеукраїнський марш за тварин – це хода активістів за права тварин. В Україні він уперше відбувся 15 жовтня 2017 року за ініціативи українського громадського діяча та підприємця – Олександра Тодорчука та інших активістів, що є учасниками руху UAnimals.

Цьогоріч марш пройшов 5 вересня. Метою заходу є звернення уваги та заклик припинити знущання у цирках і дельфінаріях, заборонити притравочні станції та хутрові ферми.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про Всесвітній день дикої природи. Цьогоріч тема звучала так: "Ліси й життя: для людини та планети".

Теги:
Читайте також
На Київщині відбудеться Благодійний фестиваль BEST ECO FEST
На Київщині відбудеться Благодійний фестиваль BEST ECO FEST

BEST ECO FEST відкриє благодійний збір коштів для запуску центру порятунку тварин

Кияни взяли у свої сімʼї десятки безпритульних тварин за одні вихідні
Кияни взяли у свої сімʼї десятки безпритульних тварин за одні вихідні

Прилаштовані тварини звільнили місце для інших, які живуть на вулиці

В Україні запустили ініціативу “Запроси котика на новосілля”
В Україні запустили ініціативу “Запроси котика на новосілля”

Ініціатори проєкту проаналізували поведінку котів та описали їхній характер, вподобання та потребу в активності

На Буковині випустили на волю лиса – першого пацієнта реабілітаційного центру
На Буковині випустили на волю лиса – першого пацієнта реабілітаційного центру

Ймовірно, лис потрапив у сильце під час полювання