3 березня відзначають Всесвітній день дикої природи shutterstock

3 березня відзначають Всесвітній день дикої природи

Цьогоріч фокус зроблено на ліси

У середу, 3 березня, у всьому світі відзначають один із найважливіших щорічних заходів, присвячених природі, а саме Всесвітній день дикої природи. Цьогоріч тема звучить так: "Ліси й життя: для людини та планети".

Третій день весни Всесвітнім днем дикої природи (World Wildlife Day) проголосила Генеральна Асамблея ООН 20 грудня 2013 року. Мета заснування цього дня – регулярно нагадувати людству, наскільки крихка наша природа, її мешканці й чим загрожує їх знищення.

Цей день приурочений до ухвалення 1973 року Конвенції про незаконну торгівлю дикими тваринами, які перебувають на межі зникнення. Щорічно на цьому заробляють близько 17 мільярдів прибутку, а тим часом, наприклад, амурські тигри, сніжний барс, білий ведмідь, леопарди, окремі види цінних риб є на межі вимирання. І якщо не загострювати увагу на цій проблемі сьогодні, то популяцію багатьох тварин буде просто знищено.

Державне агентство України з управління зоною відчуження на своїй сторінці у Facebook наголосило, що для України День дикої природи особливий, адже дві третини зони відчуження належать до Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Це майже 227 тис. гектарів, де природа живе та розвивається абсолютно вільно та майже без будь-якого втручання людини.

"Заповідник прихистив понад 300 видів хребетних тварин, з яких 75 - занесено до Червоної книги України. А місцева флора налічує 1256 видів судинних рослин, 120 видів лишайників та 20 видів мохів", – йдеться в повідомленні ДАЗВ.

Як зазначають в агентстві, у заповіднику справді можна почуватися, ніби в гостях у дикої природи.

"Відвідувачі зони відчуження часто натрапляють на лосів, оленів, коней Пржевальського, лисиць, кабанів, зайців, а також безліч видів птахів. Тварини хоч і дикі, але не полохливі. Вони витримують дистанцію і часто з цікавістю розглядають людей, демонструючи, що саме вони є володарями цієї території", – вказано далі в повідомленні.

Відновлення флори та фауни, наголошують представники ДАЗВ, це не справа останніх років, ці процеси невпинно тривають щодня, починаючи з моменту аварії. Зокрема, дослідники спостерігали поступове відтворення тваринного і рослинного світу уже протягом перших 5 років після катастрофи на ЧАЕС: для природи позитив від припинення господарської діяльності та евакуації людей мав більше значення, ніж негативні фактори, спричинені аварією.

"Колишні антропогенні ландшафти поступово перетворюються на ліс, через кілька десятків років буйна рослинність повністю поглине усе, що так довго створювала людина. Це наштовхує на думки, наскільки помилилися ті, хто вважав себе господарями природи", – зауважили в ДАЗВ.

Тим часом у пресслужбі Міндовкілля закликали о 15:00 за київським часом долучитися до віртуального заходу, який організував Секретаріат Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 19 лютого світова екологічна спільнота відзначала Всесвітній день захисту морських ссавців, або День китів. В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік