Стали відомі результати зустрічі “Вплив на довкілля вторгнення Росії: голоси України” shutterstock

Стали відомі результати зустрічі “Вплив на довкілля вторгнення Росії: голоси України”

Катерина Бєлоусова

Екологи збирають факти знищення навколишнього середовища, роблять їх аналіз, вивчають методи розрахунку шкоди завданої довкіллю

У пʼятницю 18 березня відбувся вебінар на тему “Вплив на довкілля вторгнення Росії: голоси України”, на якому сторони погодилися, що екологічні загрози російської агресії є величезними, і необхідно допомогти державним органам з документацією всієї шкоди, завданої довкіллю та природоохоронним зонам в Україні під час війни.

У вебінарі взяли участь представники організації “Екологія – Право – Людина” (ЕПЛ)  та Української природоохоронної групи (УПГ), повідомляє ЕПЛ у Facebook.

Зустріч була організована Центром європейських, російських та Євразійських досліджень, Програмою Petro Jacyk Університету Торонто та Школою Мунка.

Експерти ЕПЛ розповіли про збір та аналіз інформації щодо впливу війни на довкілля, який проводиться з 2014 року.

“З того часу ми вивчили всі великі публікації про оцінку впливу на довкілля війни в Кувейті, Судані, Косово, Албанії та інших країнах. Зібрали низку фактів знищення навколишнього середовища на сході України у 2014-2019 роках та опублікували два посібники. Їх можна побачити на нашому сайті”, – зазначила виконавчий директор ЕПЛ Олена Кравченко.

Вона також розповіла, що наразі юристи ретельно аналізують 14 екологічних конвенцій та шукають механізми захисту довкілля. А також аналізують міжнародне кримінальне та гуманітарне право через призму навколишнього середовища.

Також екологи збирають факти знищення навколишнього середовища, роблять їх аналіз, вивчають методи розрахунку шкоди завданої довкіллю. 

Вони збирають  інформацію в таблиці "Злочини РФ проти природи України”, який має такі розділи: природоохоронні території, промислові споруди, забруднення моря, вплив різних видів бомб і ракет, забруднення мінами, пожежі, стан зоопарків і притулків для тварин, загибель тварин.

Для цього необхідна співпраця з СБУ, військовими та екологами різних регіонів.

Окрім того, Ольга Мелен-Забрамна з ЕПЛ окреслила загрози ядерним об'єктам, які несуть російські військовослужбовці, а саме поточні небезпеки для АЕС у Києві та Запорізькій областях та на Миколаївщині. Акти ядерного тероризму, вчинені РФ, підривають ядерну безпеку європейського регіону.

Експерти УПГ розповіли про головні загрози для природоохоронних зон в Україні, переважно тих, що знаходяться в зоні активних військових дій. 

Наразі УПГ зосереджує увагу на допомозі адміністраціям та співробітникам природоохоронних зон, які знаходяться під величезними загрозами та функціонують у надзвичайно складних умовах. Вони стикаються з лісовими пожежами, бомбардуванням територій, відсутність особового складу та охорони, необхідного для виконання функцій, відсутністью фінансових ресурсів, запасів продуктів харчування, обладнання тощо. 

Нагадаємо, Росії відмовили в членстві в екологічному органі ООН.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів

Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка
Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка

Частина екоспільноти обурилася наданням відзнаки, а інша – підтримала таке рішення