США витратить $3,2 млрд на енергоефективность будинків Shutterstock

США витратить $3,2 млрд на енергоефективность будинків

Катерина Бєлоусова

Ці зміни допоможуть скоротити використання в країні викопного палива

США виділить $3,2 млрд на термомодернізацію сотень тисяч будинків для посилення політики досягнення енергетичної незалежності на тлі  зростання інфляції та стрибків цін на енергоносії.

Фінансування програми збільшено у 10 разів в порівнянні з її поточним бюджетом, повідомляє The Washington Post.

Адміністрація Джо Байдена планує направити кошти на реконструкцію будинків у малозабезпечених громадах, щоб зменшити рахунки за електроенергію та викидів парникових газів.

Нове фінансування із законопроекту про розвиток інфраструктури в розмірі $1,2 доларів, який президент Байден підписав минулого року, надає приріст фінансування федеральній програмі утеплення будинків (WAP). 

Програма розпочалася під час нафтової кризи 1970-х років, як один із способів скоротити рахунки людей за опалення. Вона передбачає модернізацію будинків за допомогою економічно ефективних заходів, а саме теплоізоляцію, заміну старих холодильників та іншої техніки на нові, більш ефективні моделі, а також заміни негерметичних вікон і дверей.

WAP зможе охопити загалом 450 000 домогосподарств. Наразі в рамках програми модернізується близько 38 000 будинків на рік.

“Хоча президент Дональд Трамп пропонував ліквідувати її у 2017 році, програма вижила і стала маловідомим інструментом у зусиллях адміністрації Байдена щодо боротьби зі зміною клімату”, – йдеться у матеріалі.

За даними Агентства з охорони навколишнього середовища, на спалювання викопного палива для отримання електроенергії в будівлях і будинках припадає приблизно 13 % загальних викидів парникових газів у США, хоча деякі експерти кажуть, що фактична цифра вища.

Фінансування програми можна використати для переходу від традиційних печей, що працюють на газі або нафті, а також від енерговитратних кондиціонерів на електричні теплові насоси. Це значно менше впливатиме на навколишнє середовище.

Експерти кажуть, що ці зміни можуть в кінцевому підсумку скоротити використання в країні викопного палива для опалення будинків і виробництва електроенергії, якщо вони будуть здійснені в досить великих масштабах.

Міністрка енергетики США Дженніфер Гранхольм наголосила на потенційній економії витрат, адже програма знизила рахунки за електроенергію сім’ями на 30%.

"Для деяких людей це може здатися невеликими змінами, але насправді вони мають великий і негайний вплив", – сказала Гранхольм.

Адміністрація Джо Байдена також оголосила про нові вимоги енергетичного кодексу для федеральних будівель та нові стандарти ефективності для житлових кондиціонерів та обігрівачів басейнів. 

Адміністрація служб загального призначення, агентство, яке здійснює нагляд за закупівлями та більшістю федеральної власності, оприлюднила нову вимогу щодо використання федеральними підрядниками бетону та асфальту з низьким вмістом вуглецю.

Нагадаємо, європейська преса вважає, що війна в Україні може відкрити нові можливості для Green Deal.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналіз Міжнародного енергетичного агентства показав, що глобальні викиди СО2, пов’язані з енергетикою, зросли до рекордного рівня.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"