Війна в Україні може відкрити нові можливості для Green Deal, – європреса shutterstock

Війна в Україні може відкрити нові можливості для Green Deal, – європреса

Катерина Бєлоусова

Бойкот енергетичних компаній з Росії може спонукати людей перейти від традиційних постачальників до відновлюваних, а також відмовитися від автомобілів внутрішнього згоряння на користь електричних

Війна Росії проти України може мати "позитивний" побічний вплив на Європейський зелений курс та стати важелем для посилення розвитку відновлюваних ресурсів у Європі.

Ця війна може виявитися можливістю для планети, повідомляє EURACTIV.

Міжнародні кризи вже мали позитивні побічні ефекти для планети. Так пандемія COVID-19 призвела до глобального скорочення викидів парникових газів на 7% у 2020 році.

Кліматична політика ЄС, результат тривалих переговорів щодо вуглецевої нейтральності до 2050 року та скорочення викидів вуглецю на 55% до 2030 року, може опосередковано отримати користь від нинішньої війни в Україні. Адже може “відучити” Європу від російської енергетики та прискорити прийняття рішень.

Так у 2020 році ЄС отримала з Росії 43,6% своїх поставок газу та 48,4% нафти. Це ускладнює для Європи посилення позицій шляхом негайного введення ембарго на імпорт енергоносіїв і змушує блок шукати альтернативних рішень.

Яннік Жадо, кандидат від зелених у президентських перегонах Франції, закликав Total Energies припинити будь-яку діяльність в РФ. Проте, за словами професора Тьєррі Брато з Science-Po Paris, поки не буде ембарго, компанії зобов'язані виконувати свої контракти.

Для країн ЄС це є необхідністю, принаймні до тих пір, поки не будуть укладені угоди з іншими країнами-постачальниками енергії, а можливо, навіть після цього.

Відновлення роботи вугільних електростанцій або імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) із США чи Нігерії дозволить Європі задовольнити частину потреби в енергії в короткостроковій перспективі. Однак це може завдати шкоди Європейській зеленій курс.

Старший менеджер проектів аналітичного центру La Fabrique Керолайн Міні пояснила, що Європа також має певні ядерні партнерства з Росією у декарбонізованій енергетиці. EDF і Росатом мають спільні розробки щодо виготовлення палива.

"Ми повинні бачити світ як єдине ціле. Це не просто "давайте введемо санкції, а потім подивимося, що вийде". Є також наслідки для промисловості та дотримання наших кліматичних зобов’язань", – сказала Міні.

Бойкот енергетичних компаній, що працюють в Росії, може спонукати людей перейти від традиційних постачальників до відновлюваних, а також відмовитися від автомобілів внутрішнього згоряння на користь електричних.

В матеріалі зазначили, ЄС є хоче прискорити цей зсув.

"Настав час подолати нашу вразливість і швидко стати більш незалежними у виборі енергії. Давайте перейдемо до відновлюваних джерел енергії з блискавичною швидкістю", – сказав Франс Тіммерманс, глава ЄС з питань клімату та керівник роботи Комісії над Зеленою угодою.

У відповідь на геополітичну ситуацію Європарламент та країни ЄС закликали розглянути вищі або більш ранні цілі щодо відновлюваної енергії та енергоефективності.

"Єдине, що люди можуть зробити, це зменшити свій термостат на один градус", – сказав професор Брос – Якщо ця війна дає нам можливість бути трохи тверезими, чому б і ні?"

Нагадаємо, Єврокомісія представила новий пакет пропозицій для циркулярної економіки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський під час виступу у парламенті Данії 29 березня заявив, що агресія з боку Росії є аргументом, щоб прискорювати "зелену" трансформацію Європи.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік