Глобальні викиди СО2, пов’язані з енергетикою, зросли до рекордного рівня, – МЕА shutterstock

Глобальні викиди СО2, пов’язані з енергетикою, зросли до рекордного рівня, – МЕА

Катерина Бєлоусова

Відновлення світової економіки після кризи Covid-19 не було стійким і тепер світ має забезпечити глобальне відновлення викидів

У 2021 році викиди вуглекислого газу, пов’язані з енергетикою, зросли до найвищого рівня – на 6% до рекордних 36,3 мільярда тонн. Зростання глобальних викидів CO2 на понад 2 мільярди тонн було найбільшим в історії в абсолютному вираженні.

Згідно з новим аналізом Міжнародного енергетичного агентство (МЕА), це повʼязано з відновленням економіки після пандемії коронавірусу та збільшення споживання вугілля , повідомляє IEA.

Таке зростання більш ніж компенсувало спад, спричинений пандемією попереднього року.

Відновлення попиту на енергію ускладнювалося несприятливою погодою та різким зростанням цін на природний газ. Перехід з газу на вугілля підвищив глобальні викиди CO2 від виробництва електроенергії більш ніж на 100 мільйонів тонн, особливо в США та Європі, де конкуренція між газовими та вугільними електростанціями є найжорсткішою.

Тому, незважаючи на найбільше зростання виробництва електроенергії з ВДЕ, це призвело до спалювання більшої кількості вугілля та досягненню найвищого рівня викидів парникових газів.

Статистичні дані показали, що відновлення світової економіки після кризи Covid-19 не було стійким і тепер світ має забезпечити глобальне відновлення викидів.

“На вугілля припало понад 40% загального зростання глобальних викидів CO2 у 2021 році, досягнувши рекордного рівня в 15,3 мільярда тонн. Викиди CO2 від природного газу значно перевищили рівень 2019 року до 7,5 мільярда тонн. На рівні 10,7 мільярда тонн викиди CO2 від нафти залишалися значно нижчими до допандемічного рівня через обмежене відновлення глобальної транспортної діяльності в 2021 році, в основному в авіаційному секторі”, – пише IEA.

Проте ВДЕ та ядерна енергетика забезпечили більшу частку світового виробництва електроенергії, ніж вугілля. Виробництво на основі відновлюваних джерел досягло рекордного рівня, перевищивши 8 000 терават-годин (ТВт-год) у 2021 році. Виробництво від вітрової та сонячної енергії зросло на 270 ТВт-год і 170 ТВт-год відповідно, тоді як виробництво гідроенергії скоротилося через вплив посухи, особливо в США і Бразилії.

Відновлення глобальних викидів CO2 вище рівня до пандемії значною мірою було зумовлено Китаєм, де вони зросли на 750 мільйонів тонн у період з 2019 по 2021 рік. Це єдина велика економіка, яка відчула зростання як у 2020 та 2021 роках. У 2021 році викиди вуглекислого газу в Китаї, який значною мірою спирався на вугілля, перевищили 11,9 мільярда тонн, що становить 33% загальносвітового обсягу.

Викиди CO2 в Індії різко відновилися в 2021 році і перевищили рівень 2019 року через зростання використання вугілля для виробництва електроенергії. Виробництво вугілля досягло рекордного рівня в Індії, перевищивши рівень 2020 року на 13%. Частково це сталося через те, що зростання відновлюваних джерел енергії сповільнилося до однієї третини середнього темпу за попередні п’ять років.

У 2021 році світове економічне виробництво в країнах з розвиненою економікою відновилося до рівня до пандемії, але викиди CO2 відновилися менш різко, що свідчить про більш постійну траєкторію структурного спаду. 

Викиди CO2 у Сполучених Штатах у 2021 році були на 4% нижче рівня 2019 року. У Європейському Союзі вони були на 2,4% нижчими. 

У Японії викиди знизилися на 3,7% у 2020 році і відновилися менше ніж на 1% у 2021 році.

“У розрахунку на душу населення викиди CO2 в країнах з розвиненою економікою впали в середньому до 8,2 тонн і нині нижче середнього показника в Китаї (8,4 тонни), хоча серед країн з розвиненою економікою зберігаються великі відмінності”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, став відомий топ країн із найбільшими викидами СО2.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, стали відомі пропозиції Єврокомісії щодо енергонезалежності від Росії.

 

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року