Уряд США надасть $3,5 мільярда на очищення атмосфери від вуглецю shutterstock

Уряд США надасть $3,5 мільярда на очищення атмосфери від вуглецю

Катерина Бєлоусова

Технологія у масштабі, що буде здатен вплинути на зміну клімату, може виявитися занадто дорогою

Уряд США надасть гранти на $3,5 мільярда на будівництво заводів з уловлення та зберігання вуглецю, а також збільшив податковий кредит до $180 за тонну, щоб підтримати технологію.

Переможців тендерів оголосять влітку 2023 року, передає Climate Home News.

Автори розповіли, що це найбільше світове зусилля, що спрямоване на допомогу у зупинці кліматичних змін за допомогою прямого уловлювання вуглекислого газу (DAC).

За оцінками вчених ООН, для досягнення мети обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градусів за Цельсієм необхідно щорічно висмоктувати з атмосфери мільярди тонн вуглецю. Хоча значна частина СО2 буде фіксуватися природнім шляхом, DAC, також буде необхідним.

В матеріалі підкреслили, що світ не в змозі скоротити викиди вуглецю достатньо швидко, щоб уникнути катастрофічних змін клімату. Це сприяє розвитку технології видалення вуглецю з повітря.

Зазначається, що в інших країнах також підтримують галузь, однак її фінансування незначне. Так у Великій Британії планують виділити близько $124 мільйонів на уловлення вуглецю, в той час, як на стимулювання попиту на особисті та комерційні електромобілі спрямовано $12 мільярдів.

В матеріалі наголосили, що заявки на фінансування американського хабу DAC мали бути подані 13 березня. Однак уряд і деякі компанії ще не повністю розкрили деталі заявок. 

В матеріалі розповіли, що США планує підтримати чотири хаби, однак вже подано щонайменше 9 заявок. Конкуренцію їм можуть скласти два великих проєкти нафтової компанії Occidental Petroleum. 

На думку фахівців галузі всі вони мають потенціал для досягнення цільового показника уряду США в мільйон тонн на рік. Однак розвиток технології потребуватиме спеціалістів, яких наразі не готує жодна університетська програма.

"Зараз ця галузь є вразливою, але всі стрілки спрямовані в правильному напрямку. Тепер ми повинні виконати свою роботу, яка полягає в тому, щоб покласти залізо в землю і почати вилучати значні обсяги CO2 з атмосфери", – сказав комерційний директор Carbon Capture Джонас Лі.

Зазначається, що галузь також привернула увагу нафтових гігантів. Адже попит на викопне паливо знизиться, а компанії мають переваги в отриманні дозволів на секвестраційні свердловини, які гарантовано утримують CO2 в землі.

В матеріалі підкреслили, що технологія у масштабі, що буде здатен вплинути на зміну клімату, може виявитися занадто дорогою. Залежно від технічних процесів, уловлювання та зберігання тонни вуглекислого газу може коштувати понад $1000, проте уряд США встановив ціну в $100 за тонну.

За словами Дена Фрідмана, генерального директора компанії Carbon Engineering, для того, щоб досягти вартості і масштабу, які можуть вплинути на планету, потрібно спроєктувати завод, який легко дублюватиметься і робитиме те саме знову і знову, як ресторан швидкого харчування, що працює за франшизою.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, адміністрація президента США Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс оголосила про виділення $3,7 мільярда на започаткування американської індустрії видалення вуглекислого газу з атмосфери.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу