Спростовано міф про безпечність органічного сміття для довкілля Shutterstock

Спростовано міф про безпечність органічного сміття для довкілля

Незначна кількість "органіки" може призвести до порушення стабільності екосистеми

Всупереч поширеному переконанню щодо безпечності органічних відходів, бананова шкірка чи шматок хліба, залишені у дикій природі, можуть завдати неабиякої шкоди.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Дунайсько-Карпатської Програми у Facebook.

Перебуваючи на природі, люди часто вважають, що рештки яблука, бананова шкірка, насіння кавуна чи шматок хліба можна залишити у найближчих кущах – начебто сміття перегниє і жодним чином не вплине на довкілля.

"Чи справді органічні відходи безпечні для дикої природи? Абсолютно ні. Органіка у дикій природі може принести неабияку шкоду", – зазначають у повідомленні.

Для цього є кілька причин:

1. Запах їжі приваблює диких тварин до туристичних шляхів

Залишками людської їжі може живитися ціла низка тварин – починаючи від гризунів (які, в свою чергу приваблюють змій), аж до лисиць та ведмедів. Якщо поблизу туристичних стежок чи стоянок регулярно викидають їжу, це приваблює дедалі більше тварин. З одного боку, дикі тварини стають залежними від людської їжі, з іншого – це породжує конфлікт між людьми та дикими тваринами, та наражає і людей і лісових мешканців на небезпеку.

2. Викинуті "органічні" рештки їжі на узбіччях доріг часто є причиною загибелі тварин під колесами авто

Залишки яблука, печива чи іншої їжі приваблюють до дороги птахів та гризунів. Більше того, рештки загиблих на дорозі дрібних тварин, які приходили, щоб поживитися викинутою "органікою" згодом приваблюватимуть і хижаків, що також можуть стати жертвами на дорозі. Так на дорозі, окрім гризунів, гинуть також хижі птахи, лисиці, тощо. Концентрація тварин біля доріг може бути причиною аварій на дорогах у яких гинуть люди.

3. Харчові смітники стимулюють поширення інвазійних видів рослин й тварин

Інвазійні мурашки й зарості борщівника особливо користають від наявності таких смітників. Ефект їх впливу буде тривалим, а самі вони спроможні “розчинити” багато біотичних груп дикої природи, зменшивши її площу.

4. Забруднення води

Залишки їжі, викинуті поблизу водойми, матимуть ще більший негативний ефект, адже забруднюють водойму азотовмісними сполуками. Особливо це згубно для високогірних озер, що внаслідок збільшення вмісту органіки у воді можуть заростати, заболочуватися та згодом просто зникнути.

5. Зменшення туристичної привабливості території

Зменшується відчуття території дикої природи, а це власне те, чого прагнуть люди.

"Туризм на територіях дикої природи – вкрай важливий та цінний, як для тих, хто приходить сюди відпочивати, так і для розвитку місцевих громад. Але туризм – має бути відповідальним та сталим. Не залишайте свої відходи у дикій природі, та розкажіть про шкоду "органіки" для дикої природи своїм друзям і рідним", – резюмували у повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що досить поширені побоювання екоактивістів щодо того, що відсортовані відходи та відходи із загальних контейнерів змішують, не мають підстав.

Проте, щоб вторинна сировина не перетворювалася на купу смердючого непотребу, її потрібно правильно очищувати та зберігати.

Читайте також
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%

Європарламент підтримав поширення РВВ на виробників одягу, килимів та матраців
Європарламент підтримав поширення РВВ на виробників одягу, килимів та матраців

В ЄС щороку утворюється 12,6 мільйона тонн текстильних відходів, зокрема 5,2 мільйона тонн одягу та взуття

У Вінниці спіймали забруднювачів річки, які зливали в неї жирові відходи
У Вінниці спіймали забруднювачів річки, які зливали в неї жирові відходи

Порушників виявили завдяки камерам відеоспостереження на одному з магазинів