Українець генерує до 500 кг сміття на рік: опубліковано показову статистику Shutterstock

Українець генерує до 500 кг сміття на рік: опубліковано показову статистику

Романа Слісар

При цьому переробляють лише 3-5% від загальної кількості побутових відходів

Щороку кожен громадянин України генерує в середньому від 300 до 500 кілограмів сміття.

Про це в групі "Промисловість переробки відходів України" розповів активіст і координатор у Solid Waste Consult "Ukraine — Bavaria" Андрій Сокол-Черніловський.

За його словами, загальна кількість твердих побутових відходів в Україні сягає понад 11 млн тонн на рік. При цьому на переробку йде лише 3-5%, тоді як 95-97% сміття захоронюють.

"В Україні офіційно налічують 5 455 сміттєзвалищ. Кількість несанкціонованих сміттєзвалищ у 5 разів більша – понад 30 тисяч", – зазначив експерт.

Він наголосив, що з січня 2018 року до закону "Про відходи" було внесено зміни, які суворо зобов’язують сортувати сміття та забороняють захоронення на полігонах неперероблених твердих відходів. Однак ці зміни не стали каталізатором реформи, а чинне законодавство й досі не працює. Тому постало питання ухвалення нового законопроєкту "Про управління відходами", а також інших супутніх законопроєктів.

"2207-1-д відкриває сьогодні двері для інвесторів, дозволяє розробити регіональний план поводження з відходами. Фактично законопроєкт вирішує багато проблем, які роками не давали можливість налагодити діалог з інвесторами. Досвід іноземних країн показує, що сміттєпереробна галузь – це десятки підприємств, тисячі робочих місць, податки у державний бюджет. Якби в Україні було більше таких виробництв – це вирішувало б проблему не лише переповнених полігонів, але й багато економічних питань", – йдеться в повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що півтора роки триває робота над законопроєктом № 2207-1-д "Про управління відходами", який має запровадити європейську модель поводження з відходами в Україні.

Читайте також
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття

450 людей зібралися на весняний Марш прибирання UAnimals

Окупований Мелітополь потопає у смітті: росіяни бездіють
Окупований Мелітополь потопає у смітті: росіяни бездіють

За півтора року окупації Мелітополь перетворили на суцільне звалище

Куди скаржитись на незаконне сміттєзвалише: алгоритм дій
Куди скаржитись на незаконне сміттєзвалише: алгоритм дій

Найчастіше, встановити власника відходів майже неможливо