Сортування та перероблення відходів: успішний кейс McDonald's в Україні Na chasi

Сортування та перероблення відходів: успішний кейс McDonald's в Україні

Олена Яценьо

Тестову програму сортування в залах ресторанів мережі запустили менш ніж рік тому

Популярна мережа фастфуду McDonald's в Україні відправляє на переробку майже 200 тонн відходів щомісяця.

Про це повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресслужбу компанії.

"За червень, коли до програми сортування залучені 85 ресторанів зі 101 у 22 містах України, на переробку відправлено 169,6 тонни паперових відходів різних видів, 15 тонн пластику, майже тонну тетрапаку і 10 тонн харчових відходів", — розповіла Олеся Муджирі, керівниця відділу комунікацій McDonald's в Україні.

Як відомо, тестову програму сортування запустили у вересні 2020 року.

Загалом із вересня 2020-го до червня 2021 року було перероблено 1,4 тис. тонн паперових відходів, 102 тонни пластикових, 14 тонн тетрапаку і 50 тонн харчових відходів.

За словами Муджирі, сортувальні станції розроблено спеціально для "Макдональдз Україна" — для п'яти фракцій, що навіть більше, ніж в інших країнах. Зокрема, сортувальні станції збирають пластик, папір, стаканчики, рідину тощо.

Щоб знайти "ідеальну формулу" сортування, було протестовано понад 20 прототипів станцій. Компанія вже витратила 10 млн грн на запуск проєкту, встановлення сортувальних станцій і навчання співробітників. Зокрема, майже 10 тис. співробітників пройшли спеціальне навчання з роботи з відходами й тепер допомагають відвідувачам правильно сортувати в залах.

Нині компанія має понад 30 партнерів у всій Україні, що займаються логістикою, збором, перевезенням, досортуванням і переробленням відходів.

Партнерами у столичному регіоні з логістики та досортування, зокрема, є "Обухіввторресурси". За словами представника "Обухіввторресурсів", більше ніж 95% привезених із McDonald's відходів ідуть на подальшу переробку, тоді як глибина переробки непідготовлених відходів, які підприємство приймає в населення на іншій базі, тільки 20%.

Нагадаємо, що відсортовані паперові стаканчики далі везуть на Зміївську паперову фабрику, після переробки з отриманого паперу на іншому підприємстві виготовляють для McDonald's паперові пакети для доставки та замовлень "із собою".

Відсортовані картон і папір ідуть іншим партнерам. На Житомирському картонному комбінаті з них роблять гофро-короби, в SEM ECOPACK (Запоріжжя) — підставки для напоїв тощо.

Налагоджено перероблення і пластику, і поліетилену, і харчових відходів. Знайдено рішення навіть для кавової гущі — її додають у паливні брикети, які виробляють на "Обухіввторресурсах".

У компанії наголошують, що планується повністю відмовитися від використання пластику до 2025 року.

facebook.com/alesya.mudzhyri

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що McDonald's розширить пілотну програму сортування відходів у залах ресторанів на всю мережу в Україні до кінця 2021 року.

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро