Соцопитування показало, за якої умови криворіжці готові відмовитися від спалення листя Shutterstock

Соцопитування показало, за якої умови криворіжці готові відмовитися від спалення листя

Зоряна Бердник

Понад половина опитаних зізналася, що дим від спаленого листя заважає їм

Більшість жителів Кривого Рогу готові відмовитися від спалювання листя на власних ділянках, якщо в місті сформують централізовану систему його збору та утилізації.

Як показали результати соціологічного опитування, яке замовив проєкт "Досить труїти Кривий Ріг", таких виявилося 77%. Ще половина заявила про готовність сплачувати більшу ціну за товари, виготовлені із сировини з переробленого листя.

Соцопитування провели в межах дослідження сталих практик поводження з рештками рослин та опалим листям, щоб з'ясувати ставлення жителів міста до цієї проблеми.

Понад половина опитаних зізналася, що дим від спаленого листя заважає їм: у 43% він спричиняє дискомфорт, 13% відчувають проблеми зі здоров’ям.

Криворіжці кажуть, що ця проблема має сезонний характер. 62% респондентів сказали, що найбільше відчувають запах диму в осінній і весінній періоди.

Найкращим методом утилізації опалого листя, на думку 74% учасників опитування, є перероблення та використання його в господарстві. А серед тих, хто назвав найприйнятнішим шляхом спалення, 100% готові відмовитися від цього, якщо буде сформована централізована система збору й утилізації таких відходів.

Під час опитування також з’ясували, чи знають люди про використання листя як сировини для виготовлення промислових і побутових товарів. Ствердно відповіли 57% криворіжців. Водночас майже половина опитаних готові сплати за такі товари трохи вищу ціну: 36% – точно готові, та 14% – скоріше готові.

У ДТКР наголошують, що результати проведеного соціологічного опитування вкотре довели, що Кривий Ріг потребує злагодженої системи поводження з рештками рослин та опалим листям. Більшість мешканців готові до окремого збору, але для них потрібно створити умови. Це допоможе покласти початок зменшенню забруднення повітря та задухи від побутових вогнищ навесні та восени.

Опитування провела компанія "Оперативна соціологія" у лютому 2021 року методом телефонного інтерв’ю. Усього опитано 700 жителів Кривого Рогу, віком від 18 років. Похибка вибірки становить 3,7 %.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, недавно станція моніторингу якості повітря у Кривому Розі зафіксувала більш як трикратне перевищення отруйного газу NO2.

Водночас у Державній службі з надзвичайних ситуацій наголосили, що випалювання сухостою та сміття стає найчастішою причиною пожеж на відкритих територіях і в екосистемах. 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону випалювання сухої рослинності в лісах, полях і біля водойм. За його порушення передбачається адміністративна відповідальність.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень