В Україні почастішали пожежі в екосистемах: надзвичайники назвали причину Shutterstock

В Україні почастішали пожежі в екосистемах: надзвичайники назвали причину

Зоряна Бердник

Напередодні президент підписав закон про посилення захисту лісів і запобігання пожежам

Із настанням весни вогнеборці почали частіше виїжджати на гасіння пожеж на відкритих територіях і в екосистемах.

Про це повідомили в Держслужбі з надзвичайних ситуацій на офіційній сторінці у Facebook.

"Не встиг зійти сніг, як на півдні України “стартувало” екологічне лихо, з яким наші рятувальники змагаються щороку — пожежі на відкритих територіях та в екосистемах. Чомусь усі забули, що посушливого 2020 року кількість пожеж в екосистемах нашої країни вдвічі перевищила статистику 2019 року. Минулого року, здавалося, палає вся Україна. І от — усе почалося з початку..." — йдеться в повідомленні пресслужби ДСНС.

Наприклад, 12 березня рятувальники п'ять разів гасили пожежі на відкритих територіях Миколаївської області. Унаслідок підпалів і необережного поводження з вогнем горіла суха трава, очерет, сміття у Казанківському районі області та у містах Нова Одеса і Миколаїв. Загальна площа, яку пройшов вогонь, становить понад 4,7 га.

На Закарпатті того ж дня підрозділи ДСНС аж 25 разів виїжджали на гасіння пожеж сміття, сухої рослинності та чагарників на відкритих територіях.

У Житомирській області 11 березня вогнеборцям вдалося захистити від вогню житловий будинок неподалік м. Коростень, за межами с. Клочеве, де сталося загоряння сухостою. Через сильний вітер фронт вогню швидко поширювався в бік будинку, де мешкає літня жінка з донькою та двома неповнолітніми онуками. Зазначається, що від початку березня це вже третя пожежа сухої трави на Житомирщині.

Цього тижня пожежі на Миколаївщині знову повторилися. Зокрема, у понеділок, 15 березня, пожежники виїжджали на гасіння очерету на вулиці Камінній у Миколаєві. Того ж дня ввечері вогнеборці 1-ї державної пожежно-рятувальної частини гасили пожежу сухої трави та сміття на вулиці Силікатній у мікрорайоні Матвіївка. Вогонь там поширився на площу 15 квадратних метрів.

Крім того, 15 березня рятувальники виїжджали на гасіння очерету в селі Нечаяне в Миколаївській області. Ймовірною причиною усіх трьох пожеж надзвичайники називають умисний підпал.

Того ж дня рятувальники Херсонщини чотири рази виїжджали на гасіння очерету. Пожежі зафіксовано в Білозерському, Олешківському та Голопристанському районах. Загальна площа гасіння — майже три гектари. А 12 березня поблизу Херсона горіли Дніпровські плавні. За добу на пожежі в екосистемах рятувальники виїжджали п'ять разів.

За добу 15 березня бійці ДСНС Дніпропетровської області теж кілька разів залучалися до ліквідації пожеж у природних екосистемах. Рятувальникам надійшли повідомлення про загоряння сухостою й очерету: неподалік села Соколове Новомосковського району (2,5 га); поблизу села Сурсько-Михайлівка Солонянського району (2 га); у місті Новомосковськ (2 га); у Новокодацькому районі міста Дніпро (2,5 га); у Довгинцівському районі міста Кривий Ріг (3 га). Зокрема, у Кривому Розі цього дня рятувальники виїжджали на гасіння пожеж очерету шість разів.

Як пояснюють рятувальники, переважна кількість займань в екосистемах трапляється через легковажність людей, які не зважають на численні застереження і з потеплінням почали наводити лад на своїх земельних ділянках і прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою та сміття. Вітряна погода сприяє швидкому поширенню вогню, який часто перекидається на людські поселення, об'єкти інфраструктури та нерідко призводить до загибелі людей і значних матеріальних збитків, не кажучи вже про велику заподіяну шкоду довкіллю.

З огляду на це у ДСНС нагадали, що 19 лютого 2021 року парламент ухвалив Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій", який допоможе протистояти загорянню на природних територіях.

Зокрема, за спалювання сухої трави та листя законом передбачено штраф до 153 тис. грн. За підпал із тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці. Напередодні закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у селищі Ямпіль Донецької області внаслідок випалювання очерету місцевими мешканцями здійнялася лісова пожежа.

Читайте також
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж