Опубліковано показники забруднення повітря в Кривому Розі: зафіксовано більш як трикратне перевищення NO2 Pexels

Опубліковано показники забруднення повітря в Кривому Розі: зафіксовано більш як трикратне перевищення NO2

Зоряна Бердник

Пил або дрібнодисперсні часточки в повітрі теж перевищували допустимі рівні

Коаліція "Досить труїти Кривий Ріг" опублікувала щотижневий звіт показників забруднення повітря в Кривому Розі. Зокрема, за попередній тиждень станція моніторингу якості повітря зафіксувала більш як трикратне перевищення середньодобового вмісту діоксиду азоту (NO2).

Про це повідомляють на сайті ДТКР у п'ятницю, 5 березня.

"У районі Соцміста біля ставків, що неподалік від коксохімічного виробництва, як і в попередні тижні, щодня фіксували перевищення вмісту діоксиду азоту. Максимальний середньодобовий показник був 26 лютого – 0,139 мг/м³. Це більше за гранично допустимий рівень (ГДК=0,04 мг/м³) у 3,5 раза", – йдеться в повідомленні коаліції.

Наголошується, що цього дня оголосили про настання погодних умов, які несприятливі для розсіювання забруднювальних речовин. Тож, зазначають у ДТКР, підприємства мали ще й скоротити об’єми викидів.

Також упродовж усього тижня, за винятком двох днів, середньодобові концентрації діоксиду азоту понад дозволені показники фіксували й у ближніх до Кривого Рогу селах – Вишневому та Зеленому Гаю, що розташовані на південному виїзді з міста. Крім того, декілька днів перевищення цієї речовини було й на житломасиві Південного ГЗК.

"Пил або дрібнодисперсні часточки теж перевищували дозволені рівні в різних частинах міста: Соцмісто, "Червона", 129-й квартал, площа Володимира Великого, район "Автовокзал", Південний ГЗК, житломасив біля зупинки "Інтернат", село Глеюватка", – додають у звіті.

За даними ДТКР, з різною частотою та інтенсивністю в цих мікрорайонах станції фіксували перевищення гранично допустимих концентрацій. Найвищий показник був 0,252 мг/м³ (ГДК=0,15 мг/м³) 28 лютого в районі ставків на Соцмісті.

У коаліції водночас нагадали, що до міської системи додали станції "Центрального ГЗК", тому тепер мешканці наближених до виробництва районів можуть дізнаватися про якість повітря.

Зазначимо, що стежити за якістю повітря в Кривому Розі можна на ресурсному центрі. Дані в реальному часі передає система EcoCity, інформація є і на сайті коаліції "Досить труїти Кривий Ріг" у вкладці "Екомоніторинг".

Раніше ЕкоПолітика також повідомляла, що в місті Бровари, що під Києвом, на території дитячого садку три дні поспіль фіксували значні перевищення забруднення повітря, зокрема, отруйним газом NO (оксидом азоту).

Читайте також
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень