"Сліпе копіювання європейських норм": Каленков розкритикував доопрацьований законопроєкт №4167 shutterstock

"Сліпе копіювання європейських норм": Каленков розкритикував доопрацьований законопроєкт №4167

Маргарита Шевченко

Він звернувся до нардепів з двома запитаннями

У доопрацьованому законопроєкті №4167 "Про промисловому забрудненні" заплановані свідомо нездійсненні вимоги для української промисловості.

Про це заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков. На своїй сторінці в Facebook він зазначив, що ухвалення документа в поточній редакції призведе до корупції в величезних масштабах (щоб подивитися відео, доскролльте до кінця сторінки).

"При переході на європейські екологічні норми, в Україні підприємствам пропонують в короткі терміни без підтримки держави провести всі необхідні зміни. В Європейському Союзі процес переходу зайняв десятиліття, наприклад у Словаччині він склав 17 років, у Польщі — 20 років. Крім того, багато підприємства в цих країнах досі користуються відтермінуванням щодо виконання цих жорстких екологічних нормативів. При цьому ЄС виділяв на ці заходи десятки мільярдів євро", — сказано в повідомленні.

Він вважає, що при створенні законодавчої бази варто враховувати специфіку економіки України, а не сліпо копіювати закони ЄС.

"Цей законопроєкт він тільки опосередковано про екологію. Насправді законопроєкт про економіку і модернізацію. Я представляю металургів і гірників України — компанії, які вже давно стали глобальними і ведуть відповідальну політику і вкладають в екологію навіть під час кризи. Нам ставлять умову, що ми повинні пройти шлях, який європейські підприємства проходили десятки років, починаючи з 90-х років. Нам це все пропонують в зім'ятому режимі пройти за чотири роки. Це просто неможливо. А неможливі умови це дуже хороші підстави для корупції", — заявив експерт в коментарі телеканалу "Україна 24".

Він зазначив, що українські підприємства виступають за екологізацію, але на тих самих умовах, що і європейські підприємства.

"Є хороші прецеденти країн Східної Європи, які адаптували своє законодавство до європейського. По-перше, у них оцінки зовсім інші. Частина країн, які вступили в ЄС в 90-х, досі продовжують адаптуватися до встановлених законом положень. І друге, вони отримують величезні кошти із загальноєвропейського бюджету. Нам, зрозуміло, можна розраховувати тільки на свої кошти", — повідомив Каленков.

Він звернувся до нардепів з двома питаннями:

  1. Той графік, який пропонується цим законопроєктом він реальний чи ні? Багато підприємств знають не з чуток про промисловість як про реальний сектор економіки.
  2. Де в пояснювальній записці оцінка необхідних обсягів інвестицій? Її ніхто не робив тому, що навіть у нашій галузі за скромними підрахунками — десятки мільярдів євро.

"І що ж вийде у підсумку, якщо буде таки ухвалено цей закон. Наші підприємства будуть змушені йти до чиновників і показувати, доводити, що у них немає коштів, або ці кошти з'являться протягом довшого періоду. І тоді чиновники зможуть викручувати руки — це якраз та сама можливість для корупції про яку, кажуть всі, зокрема EBA", — підсумував президент" Укрметаллургпрома".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 16 лютого Верховна Рада провалила скандальний законопроєкт "Про промислове забруднення".

Документ вкрай негативно сприйняли представники бізнесу. Зокрема, документ розкритикували в Європейській бізнес-асоціації, "Укрметаллургпромі" та Федерації роботодавців України.

Напередодні ЕкоПолітика проаналізувала текст законопроєкту №4167, який після провалу в Раді допрацювали до повторного першого читання.

Читайте також
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets
Закон про промзабруднення посилив тиск на промисловість у воєнний час, -  Fastmarkets

Це стосується як часової, так і економічної компоненти екомодернізації

Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення
Президент підписав закон №11355 про промислове забруднення

Стейкхолдери поцікавилися, чи означає це, що після цього підприємства перебудуються самі, як за помахом чарівної палички

Експерти вказали владі на нові “підводні камені” при впровадженні НДТМ
Експерти вказали владі на нові “підводні камені” при впровадженні НДТМ

Вони можуть поставити хрест на реалізації євроінтеграційного закону №11355

Чи здатне Міндовкілля реалізувати євроінтеграційну реформу промзабруднення
Чи здатне Міндовкілля реалізувати євроінтеграційну реформу промзабруднення

Експерти впевнені, що без підзаконної нормативно-правової бази та фахівців, які зможуть забезпечити реалізацію реформи, закон про промислове забруднення – мертвонароджене пташеня