Скид шахтних вод в Інгулець: у Кривому Розі розроблять план оздоровлення річки Вікіпедія

Скид шахтних вод в Інгулець: у Кривому Розі розроблять план оздоровлення річки

Олена Яценьо

Робочу нараду зібрали в середу, 14 липня

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) виступить координатором проєкту розв'язання проблеми скидання шахтних вод Кривбасу.

Йдеться про забруднення басейну річки Інгулець унаслідок відкачування вод із гірничодобувних підприємств та їх подальшого скиду. Це питання обговорили під час робочої наради в Офісі ДЕІ у Кривому Розі, повідомив у Facebook голова відомства Андрій Мальований.

"За результатами інструментально-лабораторного контролю за якістю води р. Інгулець, який Держекоінспекція провела в період із квітня по червень 2021 року під час промивання річища, було виявлено перевищення нормативів ГДК хлоридів, сульфатів тощо. А протягом останніх п'яти років після промивання річища річки Інгулець у воді спостерігалася тенденція до різкого збільшення вмісту хлоридів до 1000-2000 мг/л (за норми 350 мг/л)", — зазначив очільник ДЕІ.

Посадовець зауважив, що Інгулець протікає через Карачунівське водосховище, з якого населення Кривого Рогу частково споживає питну воду, а ресурси річки використовуються аграріями з метою зрошення земель Миколаївської та Херсонської областей. Використання високомінералізованих вод може спричинити погіршення врожайності внаслідок засолення ґрунтів та становить загрозу для місцевого населення.

За результатами наради напрацьовано низку пропозицій, спрямованих на розв'язання проблеми забруднення басейну річки Інгулець внаслідок скидів шахтних вод.

За словами Мальованого, серед них — проведення комплексного дослідження ставка накопичувача балки Свистунова, а також негативного впливу підприємств-забруднювачів безпосередньо на стан річки Інгулець.

Держекоінспекція акумулює всі пропозиції для розроблення дорожньої карти та конкретних заходів, спрямованих на екологічне оздоровлення річки Інгулець із подальшим контролем їх виконання, зокрема, в частині зобов’язань промислових підприємств щодо очищення зворотних вод.

Раніше ЕкоПолітика писала, що з 20 березня у Кривому Розі для промивання річки Інгулець розпочався скид води з Карачунівського водосховища.

Нагадаємо, що на території Криворізького залізорудного басейну розташоване так зване мертве море, яке сформувалося через скиди забруднювальних речовин державним підприємством "Кривбасшахтозакриття".

Читайте також
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років

У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною
У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною

Забруднення міг спричинити скид недостатньо очищених стічних вод