Екоактивістка показала, який вигляд має "мертве море" в Кривбасі Вікіпедія

Екоактивістка показала, який вигляд має "мертве море" в Кривбасі

Маргарита Шевченко

Від якості води в річці Інгулець страждають жителі не тільки Дніпропетровської області, а й Херсонської

На території Криворізького залізорудного басейну розташоване так зване мертве море, яке сформувалося через скиди забруднювальних речовин державним підприємством "Кривбасшахтозакриття".

Про це повідомляла на своїй сторінці у Facebook екоактивістка Тетяна Косс. Вона наголосила, що тема забруднення води досить складна для Дніпропетровської області, але, враховуючи досвід інших країн, її можна розв’язати (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

"Жах полягає в тому, що державному підприємству "Кривбасшахтозакриття", яке, згідно з укладеними договорами, здійснює свою діяльність — прийом та акумуляцію надлишкових шахтних вод у ставку-накопичувачі балки Свистунова, дозволили скид високомінералізованої води в річку Інгулець, без розведення прісною водою. Живність і рослини, для яких прісна вода є природною, втрачають свої позиції та надалі гинуть. А ми дивуємося: "Річка не та, риба не така, куди ділася краса Інгульця, а головне — вода", — написала вона в повідомленні.

Косс зазначила, що від якості води в річці Інгулець страждають жителі не тільки Дніпропетровської області, а й Херсонської.

"З огляду на те, що річка Інгулець є здобутком не тільки Дніпропетровщини, то від якості води залежними виявилися й жителі Херсонщини. Зрощення городини (та її якість), хімсклад води в колодязях — цікаві питання, на які складно отримати відповідь, бо дослідження в нашій країни задорого виходять за умови наявності бажання", — пояснила активістка.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у результаті масштабного дослідження на понад 67 тис. речовин, яке провели в басейні річки Дніпро, у воді виявили 21 забруднювальну речовину, зокрема важкі метали.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років