У Кривому Розі отримав продовження скандал із відвалом "АрселорМіттал" ДТКР

У Кривому Розі отримав продовження скандал із відвалом "АрселорМіттал"

Олекса Франко

На місці будівництва відвалу "АМКР" побували науковці

У Балці Зеленій у південній частині Кривого Рогу, де підприємство "АрселорМіттал Кривий Ріг" збудувало новий відвал "Степовий-2", побували науковці. Вони зафіксували види рослин і тварин, які охороняються Червоною книгою України та Дніпропетровської області і Бернською конвенцією.

Про це повідомляє коаліція громадських організацій "Досить труїти Кривий Ріг" на своїй сторінці у Facebook. Екоактивісти наголошують, що Балка Зелена входить до екологічної мережі Дніпропетровської області.

Зазначається, що науковці Вікторія Тротнер і Валерій Коцюруба розпізнали на території квіти горицвіту волзького (Червона книга України), мигдаль степовий та астрагал пухнастоквітковий, півник карликовий, чебрець двовидий (Червона книга Дніпропетровської області).

Серед представників фауни зустріли птахів, яких охороняє Бернська конвенція: канюк зимняк та звичайний, синьошийка, просянка. Побачили і птахів, що до того ж занесені до Червоної книги України: лунь польовий та кулик довгоніг.

Тим часом ПАТ "АМКР" вже зняв частину родючого шару ґрунту, а вантажні автомобілі висипають гірську породу поряд, здіймаючи пилюгу та кіптяву. За словами екоактивістів, відбувається це за залізничним насипом біля Смарагдової мережі, яка є природоохоронною територією загальноєвропейського значення та перебуває під захистом Бернської конвенції.

Відомо, що нині підприємство у процесі отримання нового дозволу на викиди для Гірничого департаменту, у складі якого є "Степовий-2".

Зі свого боку, екоактивісти продовжують змагатися в судах щодо скасування позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля відвалу "Степовий-2". Вони стверджують, що досі точно невідомо, як відвал вплине на природоохоронну територію.

Нагадаємо, що Дніпропетровський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні вимог за позовом ГО "Досить труїти Кривий Ріг" про скасування висновку з ОВД відвалу "Степовий-2", що належить "Арселор Міттал".

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі" рекомендували до розгляду в першому читанні Верховній Раді України.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень