Суд поставив крапку у "війні" екоактивістів з "АрселорМіттал" Arcelor Mittal

Суд поставив крапку у "війні" екоактивістів з "АрселорМіттал"

Суд постановив, щоб екоактивісти компенсували металургійному підприємству 8 тисяч гривень

Дніпропетровський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні вимог за позовом ГО "Досить труїти Кривий Ріг" про скасування висновку з ОВД відвалу "Степовий-2", що належить "Арселор Міттал".

Про це повідомляється на сайті громадської організації. Зокрема, суд виніс рішення про відшкодування з ДТКР 8 тисяч гривень на користь АМКР як компенсацію витрат на правову допомогу комбінату, який є третьою особою на стороні відповідача в цій справі.

"Після судового розгляду справи "Степового-2" наша громадська організація залишилася "винною" "АрселорМіттал Кривий Ріг" 8 тис. грн... Промисловий гігант просив компенсувати 20 тисяч гривень судових витрат із громадської організації, які він нібито зазнав через участь у судовій справі. Такі дії АМКР схожі на спосіб "наказати" активну громадськість міста грошима, щоб у майбутньому не виникало намірів судитися з великим забруднювачем. Вважаємо судову практику вкрай негативною і небезпечною, бо вона може обмежити доступ до правосуддя. Ми, зокрема, будемо намагатися відстояти право громадських організацій відновлювати екологічні права в суді", – сказано в заяві активістів ГО.

На ситуацію також відреагував "Арселор Міттал" на сторінці компанії у Facebook. Як вказано в заяві, компенсація всіх судових витрат, зокрема на професійну правничу допомогу, є звичайною судовою практикою. Зазвичай суд вирішує стягнути таку компенсацію зі сторони, яка програла спір.

"За рішенням судді громадська організація мала б частково компенсувати "Арселор Міттал Кривий Ріг" зазнані витрати. Цей факт викликав обурення з боку активістів ДТКР. Хочемо офіційно заявити, що "АрселорМіттал Кривий Ріг" завжди підтримує конструктивний громадський контроль. Саме тому, незважаючи на безпідставність заявленого позову, ми не наполягатимемо на відшкодуванні судових витрат і примусовому стягненні цих коштів із ДТКР", – йдеться в заяві.

Як повідомляла ЕкоПолітика, останнім часом стає важко відрізнити, де екоактивісти піклуються про природу, а де просто відпрацьовують чиєсь замовлення. Показовим став і кейс виходу шведського ритейлера меблів IKEA на український ринок. Компанія, відома своєю екологічністю, виявилася втягнута в низку скандалів.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років