Екокомітет схвалив законопроєкт "Про території Смарагдової мережі": що він передбачає shutterstock

Екокомітет схвалив законопроєкт "Про території Смарагдової мережі": що він передбачає

Валентина Гембарська

Витрати для реалізації його положень на найближчі шість років становитимуть 800 млн грн

Законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі" рекомендували до розгляду в першому читанні Верховній Раді України.

Таке рішення ухвалили члени комітету парламенту з питань екологічної політики на своєму засіданні у середу, 14 квітня. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook членкиня комітету Олена Криворучкіна.

"Друзі, щиро ділюся з вами ще одним переможним кроком на шляху захисту рідкісних видів флори та фауни! Сьогодні на засіданні Екокомітету був рекомендований до розгляду у першому читанні Верховній Раді України законопроєкт "Про території Смарагдової мережі". Це інноваційний законопроєкт, який наближає нашу країну до вимог Європейського законодавства!.. Впевнена, що ухвалення цього законопроєкту дозволить зберегти природні оселища та види фауни і флори, що підлягають особливій охороні. Щиро дякую Юлії Овчинниковій за позицію, за ретельну роботу та за той результат, який ми маємо на сьогодні!" — сказано у повідомленні.

Криворучкіна повідомила, що позиції членів Екокомітету по цьому законопроєкту розділилися. За її словами, афілійовані з видобувним бізнесом депутати та представники громадських організацій висловили своє занепокоєння ускладненням геологорозвідувальних робіт внаслідок ухвалення законопроєкту.

Нардепка розкрила необхідність ухвалення цього документа:

- аналогічна мережа Natura 2000 покриває 18% площі ЄС, її існування не заважає бізнесу, а є гордістю та природною цінністю держав;

- в практиці ЄС вплив на території оцінюється навіть для тих бізнесів, які здійснюють свою діяльність поза межами територій Natura 2000, ми обмежуємо процедуру оцінки виключно діяльністю, яка здійснюється в межах Смарагдової мережі, тим самим максимально враховуємо інтереси економіки;

- законопроєкт не вводить жодних категоричних обмежень чи заборон на діяльність, лише додаткову БЕЗПЛАТНУ попередню процедуру оцінки для тієї діяльності, яка найбільше зашкоджує саме тим видам і оселищам, які охороняються на цій території;

- законопроєкт йде лише на перше читання і всі спірні питання, які не впливають та його ідею та логіку, можуть бути врегульовані між першим та другим читанням.

"Смарагдова мережа — це  мережа  територій особливого природоохоронного значення, важлива для збереження біорізноманіття та  унікальної флори і фауни. У 2019 році до Смарагдової мережі включили 106 нових українських територій, які мають площу 1,6 млн га та додають до Мережі ще 2,6% площі України. До речі, серед них — долина річки Інгулець з балкою Зеленою, розташовані у нашому рідному місті. На жаль, на цій території "АрселорМіттал Кривий Ріг" розташовує свій черговий відвал "Степовий-2". Тривалий час представники коаліції "Досить труїти Кривий Ріг" боролися за збереження цієї території та всіма доступними засобами намагалися перешкодити будівництву цього відвалу. За депутатським зверненням до керівництва Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка отримали відповідь, що рідкісні види флори пересадили на ботаніко-географічну ділянку (степи України) під час зняття верхнього шару ґрунту, коли розробляли відвал", — додала Криворучкіна.

Нагадаємо, що 2 березня Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів подало на розгляд Секретаріату Бернської конвенції оновлену базу даних територій Смарагдової мережі.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала текст законопроєкту №4461. Сума витрат для реалізації його положень на найближчі шість років становитиме 800 млн грн.

Читайте також
Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі
Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі

Ці території охороняються на загальноєвропейському рівні

Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"
Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"

В Україні до Смарагдової мережі належить 377 територій площею близько 8 млн га