Штрафи за сміття в лісі та на узбіччі можуть зрости у 8-10 разів shutterstock

Штрафи за сміття в лісі та на узбіччі можуть зрости у 8-10 разів

Новий законопроєкт передбачає можливість перевірки фізичних осіб, а за недопуск інспекторів винних штрафуватимуть на суму від 600 тисяч до 1,8 мільйона гривень

Штрафи для українців за екологічні порушення, зокрема за викидання сміття в непередбачених для цього місцях, можуть зрости з 1700 гривень у 8-10 разів.

Про це заявив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, передає УНІАН.

Згідно з повідомленням, на громадян, які викидають сміття на узбіччі або в лісі, вирізають дерева, повинні складати адміністративні протоколи.

"Щодо відходів, наразі штрафи від 850 до 1700 гривень. Але зараз переглядається розмір штрафів. Вже скоро вони зростуть у вісім-десять разів", – пояснив чиновник.

За словами Мальованого, у законопроєкті "Про державний екологічний контроль" (№3091) передбачена нова можливість – перевірка фізичних осіб на дотримання екологічного законодавства.

"В законопроекті прописана можливість перевірки фізичних осіб, чого зараз немає. Наприклад, власників земельних ділянок, фермерські домогосподарства, які засмічують довкілля", – зазначив посадовець, додавши, що винних у засміченні будуть притягувати до адміністративної відповідальності.

За словами Мальованого, законопроєкт також передбачає збільшення штрафів за недопуск до перевірки інспекторів від 600 тис. грн до 1,8 мільйона гривень. Наразі штраф становить 765 гривень.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що 15 липня Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3091 "Про державний екологічний контроль", який, зокрема, ліквідовує Держекоінспекцію і передбачає створення нового органу екоконтролю.

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади