Школяр із Дніпра вигадав "розумний" сміттєвий бак

Школяр із Дніпра вигадав "розумний" сміттєвий бак

Винахід заощаджує витрати палива сміттєвозів

Восьмикласник із Дніпра Ілія Рябко розробив технологію "Розумний сміттєвий бак", яка дає змогу контролювати збір сміття.

За свій винахід 14-річний учень школи №144 посів третє місце на конкурсі з екологічних винаходів "Еко-Техно Україна 2020". З юним винахідником поспілкувалися кореспонденти каналу "Відкритий".

Зазначається, що розроблена система допомагає контролювати наповненість баків із відсортованим сміттям. Суть винаходу в тому, що він заощаджує витрати палива сміттєвозів. Також за допомогою системи в майбутньому можна буде робити перерахунок для районів, де виробляється менше сміття.

Як пояснив Ілія, його датчик, який кріпиться до сміттєвого бака, віддалено передає інформацію про наповнюваність, вагу й температуру вмісту сміттєвого бака на спеціальний сайт. На сервері сайту є функція екстреного виклику в разі, якщо контейнер повністю забитий або всередині нього лежить сміття з неприємним запахом.

Система не тільки збирає інформацію, а й може будувати коротку траєкторію руху сміттєвозу. Наприклад, якщо контейнер майже порожній, машина поїде в інше місце, так вдасться зекономити не тільки час, а й міський бюджет. Програма будує оптимальний маршрут руху, контролює виробництво сміття в різних районах міста, що дасть можливість переглянути тарифи для населення. Цей фактор також має значний вплив на екологію, оскільки авто буде менше їздити, здійснюючи шкідливі викиди в атмосферу.

Задум створення такої технології прийшов хлопцеві через те, що він спостерігав, як сміттєвий бак біля його будинку часто переповнявся, унаслідок чого в дворі часто утворювалося звалище.

"Серед безлічі проблем в Україні, які необхідно в терміновому порядку розв’язувати, є проблема сортування, переробки та вивозу сміття. Українські вчені б'ють на сполох і говорять про насування загальнонаціональної екологічної катастрофи. Тому розроблення будь-яких пристроїв, які можуть розв’язати проблему забруднення, актуальні як ніколи", – зазначив хлопець.

Конкурс "Еко-Техно Україна 2020" був національним етапом міжнародного конкурсу науково-технічної творчості ISTF 2020 року.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, яким екологічним матеріалом можна замінити бетон. Екоматеріал придумали лондонські дизайнери.

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС
На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну