Щодо створення Фонду декарбонізації знову не дійшли згоди, – Корчміт Shutterstock

Щодо створення Фонду декарбонізації знову не дійшли згоди, – Корчміт

Корчміт наголосив на важливості створення окремого Міністерства декарбонізації

На черговій зустрічі міністерств, центральних органів виконавчої влад та представників міжнародних проєктів знову не змогли домовитися про створення Фонду декарбонізації.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook голова Української асоціації енергосервісних компаній Олексій Корчміт.

"Дві години, три міністерства + ЦОВВ, 2 народних депутати, міжнародні проєкти та експерти галузі дискутували на платформі Green Deal Network", – йдеться в повідомленні політика від 20 лютого.

Зокрема, в обговоренні взяли участь народні депутати України, керівництво Міненерго, Мінекономіки, Міндовкілля, представники міжнародних проектів GIZ, UNIDO, Торгово-промислової палати України, Української асоціації енергосервісних компаній, DiXi Grouр, Професійної асоціації екологів України, ГО "Екоклуб".

За його словами, аргументи Міненерго, ДАЕЕ та депутата Юрія Камельчука, що краще за ідеальну модель може бути тільки працююча, не було почуто.

Ідея полягає у створенні механізму залучення внесків від сплати податку на викиди СО2 для цільового використання коштів саме на заходи, які дають змогу зменшити ці викиди.

Водночас, як ідеться на урядовому порталі, під час дискусії учасники сфокусувалися на важливих висновках:

  • нагальна необхідність модернізації промисловості як обов’язкова умова підвищення конкурентоздатності економіки країни;
  • впровадження прозорого, якісного і, що важливо, дієвого інструменту підтримки промисловості;
  • дотримання наступних принципів ще на етапі побудови механізму: "забруднювач платить" та "додаткове кліматичне фінансування має вести до додаткового скорочення викидів СО2";
  • важливість стимулювання підприємств до впровадження комплексних проектів із декарбонізації (шляхом співфінансування кредитів).

Корчміт також наголосив на важливості створення окремого Міністерства декарбонізації.

"Рік втрачено. Скільки ще років і млрд грн Україна буде спрямовувати потенційні інвестиції в екомодернізацію промисловості до загального фонду держбюджету? Погляд щодо доцільності створення окремого Міністерства декарбонізації та адаптації кліматичних змін тільки зміцнився", – додав він.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика повідомляла, що апеляційна комісія Державного агентства енергоефективності постановила анулювати 5 сертифікатів енергоефективності будівель і позбавити атестатів двох енергоаудиторів.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС