Щоб розв'язати екологічні проблеми, держава повинна співпрацювати з бізнесом, – експертка Shutterstock

Щоб розв'язати екологічні проблеми, держава повинна співпрацювати з бізнесом, – експертка

Зоряна Бердник

Сьогодні турбота про екологію з боку держави обмежується тільки постійними перевірками бізнесу

У разі реалізації екологічної реформи, яка буде заснована на державно-приватному партнерстві, можливо буде розв'язувати реальні екологічні проблеми в Україні.

Таке переконання висловила президентка громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна в коментарі УНІАН.

За її словами, сьогодні турбота про екологію з боку держави обмежується постійними перевірками бізнесу, що мають політичний або економічний характер і не сприяють розв'язанню цих проблем.

Березіна стверджує, що держава повинна співпрацювати з бізнесом, використовуючи збалансовані підходи, які застосовуються в Європейському Союзі, а не кошмарити його постійними перевірками. Водночас бізнес теж повинен бути відповідальним, додала експертка.

"У цій сфері має бути державно-приватне партнерство. Я вважаю найбільш правильними збалансовані методи – метод батога і пряника. З одного боку, у бізнесу, який соціально відповідальний і який орієнтований на поліпшення екологічних аспектів своєї діяльності, повинні бути певні преференції. Таких преференцій може бути багато. Але й бізнес повинен бути відповідальним, а не просто говорити, що ми хороші, а нас кошмарить Державна екологічна інспекція", – сказала Березіна.

Така система, на думку експертки, дала б можливість розв'язувати реальні екологічні проблеми, а не замовчувати їх, як це відбувається сьогодні.

"Наприклад, в Європі якщо підприємство добровільно впроваджує систему екологічного менеджменту та аудиту – EMAS і з певною періодичністю проходить екологічний аудит, який підтверджує відповідність цій системі, то до нього перевірки не приходять узагалі. У нас EMAS немає. Держава повинна розробити та прийняти таку систему", – упевнена Березіна.

Вона також нагадала, що кілька років тому в Україні ухвалили стратегію екологічної політики, але документ має декларативний характер.

"Необхідна реформа. Потрібно збирати робочу групу, залучати бізнес, усі компетентні в цій сфері органи влади. Повинна бути розроблена Дорожня карта, куди ми йдемо, до чого ми хочемо прийти. Кілька років тому в нас ухвалили стратегію екологічної політики, але не ухвалили Національний план дій. Є декларативний документ, під який немає дорожньої карти. Красиві цілі, які сьогодні не реалізуються", – резюмувала експертка.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Європейській бізнес-асоціації наголосили, що реформа державного екологічного контролю не повинна збільшувати регуляторний тиск на бізнес.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів