Шанс на зміни для довкілля: чи зможе Україна викорінити корупцію під час війни

Шанс на зміни для довкілля: чи зможе Україна викорінити корупцію під час війни

Катерина Бєлоусова

Боротьба з корупцією у сфері екології є важливим завданням для України та однією з основних перешкод на шляху її євроінтеграції

Корупція у сфері довкілля є серйозною проблемою для України. Це впливає на різні аспекти навколишнього середовища, зокрема якість повітря, води, ґрунтів, здоровʼя людей, призводить до втрати біорізноманіття, вирубки лісів та знищення цілих екосистем задля нелегального видобутку надр. Окрім того, контролюючі органи часто і самі “заражені” корупцією.

ЕкоПолітика вирішила зʼясувати, як змінилася корупційна складова в Україні у сфері охорони довкілля та природокористування на тлі повномасштабної війни та виконання євроінтеграційних вимог.  

Корупція в лісовій галузі

Однією з основних традиційно корумпованих екогалузей є незаконне вирубування лісів та продаж деревини, зокрема за кордон. Для подолання цієї проблеми в Україні у вересні 2022 року провели реформу лісової галузі, в рамках якої усі 158 державних лісгоспів обʼєднали у єдине держпідприємство "Ліси України". Це мало також сприяти збереженню лісових екосистем та розвитку галузі. Однак вирубки дерев, зокрема в заповідних зонах, не припинилися.

Корупційні скандали в галузі виникають щотижня, адже деякі чиновники та підприємці зловживають своїм становищем. Наприклад на Волині судитимуть колишнього директора Могилів-Подільського лісгоспу, який незаконно надавав дозволи на вирубку 7 тисяч дерев на 53 мільйони гривень. Чиновник з облуправління, який погоджував ці лісорубні квитки, також постане перед судом. Хоча порушення сталося у 2020 році, справу до суду передали восени 2023 року.

На Сумщині поліцейські викрили посадовців, які налагодили корупційну схему продажу необлікованої деревини, зокрема за кордон

Недоброчесні чиновники сприймають свої посади як можливість покращити своє становище всіма можливими способами. Окрім систематичних нелегальних рубок, експлуатації техніки та використання лісгоспного пального для власних потреб трапляються і інші скандальні випадки. Так у червні у філії "Ліси України" на Львівщині правоохоронці викрили підпільний дата-центр з майнінгу біткоїнів, де організатори-керівники заробили 4 мільйони гривень. Посадовців не зупинили навіть систематичні масштабні перебої з електропостачанням у громаді через перевантаження мережі, яка і так потерпала від блекаутів.

Корупція в контролюючих органах

Ще однією поширеною формою корупції в екологічній сфері є незаконна видача дозволів на викиди забруднюючих речовин у довкілля. Всі підприємства, які викидають забруднюючі речовини у повітря та водойми мають отримувати на це відповідні дозволи безкоштовно. Однак корупціонери ввели “тарифну сітку” хабарів, наприклад у Києві та Хмельницькому.

Окрім того, деякі підприємці не дотримуються стандартів екологічної безпеки. Завдяки хабарям і корупційним зв'язкам вони отримують дозволи на продовження своєї діяльності, а контролюючі органи закривають очі на порушення.

До прикладу, у Києві низка автомийок нелегально врізалася у колектори збору дощової води та колектори річок, через що у басейн Дніпра потрапляють автомобільні шампуні та пально-мастильні матеріали. 

Скидання стічних вод від автомийок має здійснюватися на підставі дозволу на спеціальне водокористування, а в каналізаційну мережу – на підставі договору з підприємством водопровідно-каналізаційного господарства. Питання щодо того, як такі мийки отримали дозволи від контролюючих органів, або працювали з порушеннями без уваги правоохоронців залишається відкритим.

Як відомо, корупція “пустила коріння” у контролюючих відомствах. Так начальниця одного з відділів Державної екологічної інспекції в Сумській області вимагала та отримала 20 тисяч гривень хабаря від приватного підприємця. Вона обіцяла не “давати хід” справі щодо можливих порушень та не влаштовувати перевірки під час заготівлі деревини. 

Корупція в органах влади

У березні 2023 року в мережі зʼявився запис телефонної розмови, на якій чоловіки з голосами, схожими на голоси народних депутатів від фракції “Слуга народу” Ігоря Негулевського та Миколи Тищенка, обговорювали плани “взяти під контроль” Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Через відомство проходять всі процедури щодо отримання дозволів на видобуток надр, заготівлі лісу та викиди підприємств. Учасники розмови обговорювали, як “заробити” на Міндовкілля $200 мільйонів, вивести гроші в офшор та втекти з України. Нардепи заперечили причетність до скандалу.

У жовтні співробітники Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро викрили на корупції міського голову Сум Олександра Лисенка та директора департаменту інфраструктури. Вони вимагали 2,13 мільйона з місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.

В Україні працюють антикорупційні відомства, зокрема НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Хоча за останні роки їхня ефективність зросла, справи щодо корупції можуть тягнутися роками, а винні – уникають покарання. Наприклад, у лютому повідомили про підозру ексзаступнику міністра екології та природних ресурсів часів президента Януковича щодо виведення понад 32 мільйони гривень з тендеру у 2011 році. За інформацією ЗМІ, йдеться про заступника Миколи Злочевського Дмитра Мормуля, якого оголосили у розшук.

Боротьба з корупцією у сфері екології є важливим завданням для України та однією з основних перешкод на шляху її євроінтеграції. Адже корупція руйнує економіку, судову систему та довіру до влади. Однією з основних причин корупції в Україні є недостатня прозорість і відкритість державних процесів, а також уникнення злочинцями реального покарання.

До прикладу, у 2020 році помічник ексміністра охорони навколишнього природного середовища (2010 рік) Миколи Злочевського пропонував хабар у $6 мільйонів очільникам НАБУ та САП за закриття справи Злочевського. Однак у справі про спробу підкупу голів антикорупційних відомств ніхто не отримав реального покарання – лише конфіскація майна та умовні терміни.

Корупція також перешкоджає залученню іноземних інвестицій, які є важливим фактором для повоєнної відбудови України. Іноземні компанії побоюються ризиків, пов'язаних із корупцією, і вважають за краще інвестувати в інші країни з більш сприятливим діловим кліматом.

Виклики та досягнення у боротьбі з корупцією

ЄС вимагає від України проведення реформ і боротьби з корупцією в рамках вимог як до кандидата у члени блоку. Однак, українській владі часто не вдається якісно реалізувати навіть не складні реформи через відсутність політичної волі. Для вирішення проблеми корупції в Україні необхідне проведення системних реформ, а також підвищення обізнаності та активної участі громадян у боротьбі з цим явищем.

Протягом останніх років було зроблено декілька кроків для боротьби з цією проблемою, зокрема створення Спеціалізованої екологічної прокуратури та посиленням контролю з боку громадськості. Однак, ще багато роботи потрібно зробити для повного усунення корупції в екологічній сфері та збереження довкілля для майбутніх поколінь. Адже боротьба з корупцією є довгостроковим та важким процесом. 

Для подолання корупції вкрай важливе розкриття декларацій, громадський контроль та реальне покарання корупціонерів. На жаль, останнє відбувається вкрай рідко. Наприклад, у першому півріччі 2023 році фахівці СЕП зареєстрували більш ніж 4 000 кримінальних проваджень, з яких 30% направлено до суду з обвинувальними актами. До реальних вироків, ймовірно, відсоток дійде ще менший.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів