Шахта “Степова” скоротила викиди та заощадила 6 млн кВт енергії: як це вдалося shutterstock.com

Шахта “Степова” скоротила викиди та заощадила 6 млн кВт енергії: як це вдалося

Катерина Бєлоусова

На шахті “Степова” тепер вирішено одразу три важливі завдання

Шахта “Степова” протягом 2021 року зменшила викиди шахтного метану на 1,3 млн кубометрів. Небезпечний для шахтарів та довкілля газ тепер переробляють на електроенергію та тепло для потреб підприємства.

Це спільний проєкт компаній “ДТЕК Енерго” та “Recycling Solutions”, повідомляє пресслужба “ДТЕК”.

З такої кількості метану підприємство виробило близько 6 млн кВт електроенергії – десяту частина від загального енергоспоживання шахти. 

Дмитро Ануфрієв, генеральний директор "Recycling Solutions", порівняв цей обсяг з річною експлуатацією 5 тис. легкових автомобілів, спалюванням 11,2 тис. тонн вугілля або забезпеченням 2,7 тис. будинків тепло- та електроенергією. 

Аналогічний обсяг СО2 щороку переробляють 11 тис. га лісу.

Проєкт з когенерації шахтного метану стартував на підприємстві наприкінці 2020 року. Раніше  газ, який виділяється в гірничих виробках під час видобутку вугілля, лише відкачували на поверхню і він забруднював повітря.

"”ДТЕК Енерго” – відповідальна компанія, яка впроваджує екологічні ініціативи та проєкти для зниження негативного впливу промислового виробництва на навколишнє середовище регіонів, де працюють наші підприємства, – зазначив Михайло Барабаш, директор з видобутку вугілля “ДТЕК Енерго”, – Раніше цей супутній газ викидався в атмосферу. Тепер він спалюється на спеціальній когенераційної установці й перетворюється на електрику. Таким чином, на шахті “Степова” вирішено одразу три важливі завдання: підтримується безпека для шахтарів, отримано додаткове джерело енергії для потреб шахти, вуглевидобуток став більш екологічним".

Проєкт на шахті “ДТЕК Енерго” реалізувала компанія “Recycling Solutions”, яка займається стратегічним управлінням відходами та побічними продуктами виробництва. Для цього вона інвестували $2,6 млн

"Викиди метану мають високий коефіцієнт впливу на глобальне потепління. Одночасно - метан є альтернативним джерелом енергії. За рік роботи нашої когенераційної установки на шахті Степова викиди у навколишнє середовище знизилися на 1,3 млн кубометрів у СО2 еквіваленті, – підкреслив Ануфрієв, – Зараз наша установка – рідкісний приклад, що діє, серед проєктів когенерації на основі промислових газів в альтернативній енергетиці України".

Нагадаємо, Бурштинська ТЕС скоротила викиди втричі та сплатила понад 300 млн грн екоподатку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у лютому 2022 року почне работу наглядова рада, яка контролюватиме перехід від викопного палива на альтернативну енергію, щоб зупинити кліматичні зміни за домовленостями СОР26.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації