Бурштинська ТЕС скоротила викиди втричі та сплатила понад 300 млн грн екоподатку energo.dtek.com

Бурштинська ТЕС скоротила викиди втричі та сплатила понад 300 млн грн екоподатку

Катерина Бєлоусова

Нові електрофільтри на блоці №7 та блоці №5 зменшили викиди твердих частинок у повітря в 29 разів

"ДТЕК Бурштинська ТЕС" за три квартали 2021 року скоротило викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на 35%, у порівнянні з 2020. 

За цей період підприємство сплатило 312,7 млн грн екологічного податку, з якого 59,2 млн грн отримала Бурштинська громада, сказано в пресрелізі ДТЕК.

"ДТЕК" інвестує в екологічне покращення Бурштинської ТЕС. Так, протягом аналогічного періоду, у 2019 році викиди ТЕС склали 170 тис. тонн, а у 2021 – 110 тис. тонн. 

В ході перевірки підприємства Держекоінспекцією Карпатського округу не було виявлено перевищень граничних норм викидів та інших вагомих порушень.

На підприємстві встановили нові електрофільтри на блоці №7 та блоці №5, що зменшило викиди твердих частинок в атмосферне повітря в 29 разів. Окрім того Бурштинська ТЕС скоротило викиди твердих суспендованих частинок у 8 разів завдяки реконструкції і технічного переоснащення електрофільтрів енергоблоку ст. №10.

""ДТЕК Енерго" – відповідальна і надійна компанія, яка багато інвестує у розвиток Бурштинської ТЕС, а особливо в екологічні покращення, – говорить Максим Шумченко, в.о. директора "ДТЕК Бурштинської ТЕС", – Окрім зазначених інвестицій ми щороку проводимо капітальні, середні та поточні ремонти електрофільтрів, в які вкладаємо чималі кошти".

Також енергетики "ДТЕК Бурштинської ТЕС" побудували 900 метрів унікальної для України дороги із використанням золошлаків. Вони змогли використати 300 тонн золошлакових відходів підприємства в якості основи під асфальтобетон та компоненту асфальтобетонної суміші замість мінерального порошку.

Це екологічний проєкт може позитивно вплинути на дорожнє будівництво в Україні і дати змогу раціонально утилізувати золу – відходи виробництва ТЕС.

“На тлі простою інших ТЕС та ТЕЦ через нестачу вугілля, Бурштинська ТЕС працює на максимумі, щоб в оселях мешканців Франківщини, в опалювальний сезон було світло і тепло. За 11 місяців в мережу було відпущено понад 6,4 млрд кВт-год – що на 29% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. "ДТЕК Бурштинська ТЕС" залишається однією з найпотужніших електростанцій в Україні, котрій вже понад 55 років”, – сказано в матеріалі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна зможе виконати обіцянку про повну відмову від вугілля до 2035 року, якщо вже сьогодні почне дискусію про оновлення Енергетичної стратегії України.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації