Розвиток ВДЕ та зеленого водню в Європі буде прискорено у відповідь на війну Росії – DNV DNV

Розвиток ВДЕ та зеленого водню в Європі буде прискорено у відповідь на війну Росії – DNV

Олена Яценьо

Дослідники очікують найбільше зростання генерації сонячної енергії

Європа відмовиться від російського газу й фактично декарбонізується швидше через вторгнення Росії в Україну.

Про це йдеться в оновленому огляді енергетичного переходу, який зробила Міжнародна сертифікаційна і класифікаційна компанія DNV, інформує пресслужба Держенергоефективності.

Аналітики DNV прогнозують стрімке збільшення встановленої потужності сонячної енергетики на 20% до 2026 року. Водночас виробництво та використання зеленого водню, за їхніми розрахунками, зросте на 25% швидше до 2030 року.

Згідно з оновленим аналізом, очікують, що у 2024 році 34% енергетичного балансу в Європі становитиме невикопне паливо, що на 2% більше, ніж у довоєнному прогнозі DNV. Тим часом загальне споживання газу впаде на 9% у 2024 році порівняно з довоєнною моделлю.

Окрім того, уважають у DNV, відстрочене виведення з експлуатації частини ядерної потужності континенту є ще одним компонентом заповнення відповідного пробілу.

Водночас попит на зелений водень у 2030 році буде на 25% вищим, ніж у довоєнних прогнозах, а ціни на відновлювані джерела енергії будуть на 12% нижчими.

"Як і під час пандемії Covid-19, європейські лідери застосували здоровий глузд під час кризи для прискорення енергетичного переходу на континенті, – сказав виконавчий директор DNV Ремі Еріксен. – У цьому випадку Європа підвищує енергетичну безпеку, одночасно зменшуючи викиди".

Як явний знак того, що уряди діють швидко, уряд Німеччини ухвалив так званий Великодній пакет заходів щодо реформування енергетичного законодавства та збільшення частки відновлюваних джерел в електроенергетиці до 80% у 2030 році і майже до 100% до 2035 року.

"Але хоча оновлений енергетичний огляд DNV передбачає, що Європа поступово відмовиться від російського газу найближчими роками, він не передбачає сценарію, за яким потоки російського газу припиняться майже негайно — чи то через ембарго, чи то через перекриття Путіним газових кранів, — повідомив генеральний директор підрозділу енергетичних систем DNV Дітлєв Енгель під час заходу WindEurope 2022 у Більбао, Іспанія.

За його словами, важко щось спрогнозувати якщо постачання газу буде відрізано за два тижні. Енгель також додав, що аналітики хочуть надати найкращу оцінку ситуації швидкої відмови від газу.

DNV очікує, що для споживачів високі ціни на енергоносії й далі зростатимуть. У 2024 році в Європі ціни на електроенергію будуть на 12% вищими, ніж у випадку коли б континент не відмовився від російських енергоресурсів. Зростання цін на товари також вплине на використання електромобілів, оскільки зростають витрати на акумулятори.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у REPowerEU також заявили, що вторгнення РФ в Україну пришвидшило декарбонізацію та розвиток водневої енергетики в Європейському Союзі.

Читайте також
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Ukraine Plan був запропонований урядом України

Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель
Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель

Очікується, що до 2030 року значна частина будівництва в ЄС здійснюватиметься з повним врахуванням екологічної безпеки та енергоефективності

ЄС погодив закон про нульову чисту промисловість
ЄС погодив закон про нульову чисту промисловість

Закон скорочує процесу отримання дозволів до 18 місяців для великих виробничих проєктів та 12 місяців для менших

Попит на газ в ЄС спричинить нові інвестиції у викопне паливо на $223 мільярдів – дослідження
Попит на газ в ЄС спричинить нові інвестиції у викопне паливо на $223 мільярдів – дослідження

Збільшення споживання газу призведе до викидів 6,6 мільярда тонн вуглецю до 2033 року