Розробник EcoCity оцінив незадовільний стан повітря в Запоріжжі  shutterstock

Розробник EcoCity оцінив незадовільний стан повітря в Запоріжжі 

Людмила Гончаренко

Щоб відбулися зміни на краще треба проявляти свою громадянську позицію

Минулого тижня у Запоріжжі проходила масштабна екологічна подія – V Міжнародний спеціалізований "Еко-форум". До початку цього заходу в ефірі віжн-радіо "На дотик" обговорили важливу тему для всіх жителів міста – несприятливий стан навколишнього середовища в Запоріжжі.

Про це пише інформаційний портал INFORM.ZP.UA

Серед запрошених до спілкування був Олексій Терлевский, член команди розробників системи громадського моніторингу якості атмосферного повітря "Eco City". Він поділився своїм бачення того, як змінити на краще якість повітря в Запоріжжі.

За словами Терлевского, Запоріжжя із всіх міст України має найбільшу кількість станцій моніторингу повітря "Eco City":

“Ми спостерігали досить великі піки забруднення по Запоріжжю. Так як я був перший раз в місті то, коли ми приїхали на залізничний вокзал, побачили це руде брудне небо. Тобто, ми візуально спостерігаємо забруднене повітря в Запоріжжі. Це дуже погана ситуація, тому що при несприятливих метеорологічних умовах це все опускається на місто і жителі цим дихають. Для мене це жахливо і я розумію, чому мешканці міста обурені".

Розробник відзначив, що саме Запоріжжя і Кривий Ріг стали першими містами, в яких з'явилися системи моніторингу повітря "Eco City". Їх замовили громадські активісти, тобто ті люди "яким не все одно, що вони живуть в місті, де підприємства-забруднювачі так активно і безсовісно це роблять".

Експерт закликає не миритися з такою ситуацією і активно підтримувати небайдужих до проблем екології людей, тобто проявляти свою громадянську позицію:

"Я б радив підтримувати таких активних людей. Їх досить багато в Запоріжжі. Тому що, коли це одній людині потрібно, а всі інші говорять, що все нормально, тоді і руки опускаються. А ці люди, які хочуть змін для цілого міста, просто перегорають, тому це наш вибір".

На думку Терлевского, всі акції по посадці дерев заводами – "дурничка". Адже поставити електрофільтри набагато дорожче, ніж висадити кілька дерев. До того ж, "дерева не профільтрують увесь пил, який буде на них осідати. А якщо хтось захоче спалити ці листя, то вийде подвійна доза токсинів з важкими металами", – додав гість програми.

Громадський моніторинг якості повітря України EcoCity є соціальним, екологічним, незалежним проектом, який реалізується неприбутковою громадською організацією "Фрі Ардуіно". Він являє собою інтерактивну карту, на якій можна в режимі реального часу подивитися якість повітря в районі свого міста, де стоїть датчик.

ЕкоПолітика нагадує, що на цьому тижні у Запоріжжі виявили високий вміст формальдегіду в повітрі.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину