Росія порушила всі міжнародні заповіді збереження природи – Стрілець t.me/deionline

Росія порушила всі міжнародні заповіді збереження природи – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Під впливом негативних дій довкілля зазнає непоправних змін

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що росія порушила всі 5 ключових принципів збереження природи.

28 жовтня 1982 року Генасамблея ООН схвалила Всесвітню Хартію природи, яку протягом 40 років намагався неухильно дотримуватися весь цивілізований світ, написав Стрілець на своїй Facebook-сторінці.

Він підкреслив, що росія, розпочавши війну в Україні, показала своє ставлення до сформованого світопорядку та продовжує паплюжити цінності, закладені в міжнародних документах.

5 принципів Всесвітньої Хартії природи:

  • Природу потрібно поважати та не порушувати її основні процеси;

Стрілець зазначив, що війська рф спалили тисячі гектарів лісу. Понад 2,4 млн гектарів лісів вже звільнені, однак вони зазнали значних пошкоджень – спалені та перекопані окопами. На відновлення знадобляться десятки років. 

mepr.gov.ua

Окрім того, заміновано близько 30% території України, а на кожен новий день війни в майбутньому знадобиться 30 днів на розмінування територій.

  • Генетична основа життя не повинна наражатися на небезпеку; популяції всіх життєвих форм, диких і домашніх, мають бути збережені принаймні на рівні,  достатньому для виживання, потрібні для цього середовища існування слід охороняти;

Через війну під загрозою знищення опинилися близько 687 видів тварин та 857 видів рослин та грибів, зокрема й ті, що занесені до Червоної книги України.

facebook.com/KostiantynYalovyi

  • Ці принципи охорони природи застосовуються для всіх частин земної поверхні, суші та моря; особливий захист повинен бути забезпечений унікальним районам, типовим представникам усіх видів екосистем і середовищам існування рідкісних або зникаючих видів;

Наразі 2 біосферні заповідники, а саме Чорноморський та Асканія Нова, окуповані. Також під окупацією знаходяться 10 національних парків, 8 заповідників, переважна частина з яких – у Криму. Найбільше постраждали нацпарки Деснянсько-Старогутський, Дворічанський, Святі Гори, Білобережжя Святослава.

  • Екосистеми та організми, а також земні, морські й повітряні ресурси, що використовуються людиною, повинні управлятися таким чином, щоб можна було забезпечити й зберегти їхню оптимальну продуктивність, але без втрат для цілісності тих екосистем або видів, з якими вони існують;

Голова Міндовкілля підкреслив, що за 8 місяців війни зафіксовано близько 2200 злочинів росіян проти природи.

  • Природа повинна бути захищена від деградації, спричиненої війною чи іншими ворожими діями.

“Без коментарів”, – зазначив Стрілець.

bbc.com

Він пояснив, що порушувати ці норми небезпечно. Адже коли людина скоює злочин у суспільстві, вона несе особисту відповідальність перед цим суспільством відповідно до законів, які в ньому існують. Однак коли людина нищить природу, відповідати за це буде весь світ. 

“Довкіллю байдуже, сидить за ґратами порушник, чи ні. Під впливом негативних дій воно зазнає непоправних змін. Тому на наші плечі лягає завдання не лише покарати злочинця та подолати наслідки, але й попередити війни в майбутньому”, – наголосив Стрілець.

Нагадаємо, еколог Олексій Василюк заявив, що російська армія руйнує саме середовище існування українців, адже все живе не може виживати в умовах вибухів, пожеж і забруднення хімічними речовинами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, попередня оцінка впливу війни в Україні на екологічну обстановку показала, що війна в буквальному значенні токсична, а наступні покоління житимуть "із токсичною спадщиною".

Читайте також
У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому