Війна в Україні буквально токсична і залишить токсичну спадщину – ООН ecopolitic.com.ua

Війна в Україні буквально токсична і залишить токсичну спадщину – ООН

Катерина Бєлоусова

Україні потрібна величезна міжнародна підтримка для оцінки, пом'якшення та усунення збитків по всій країні, а також для зниження ризиків для всього регіону

Попередня оцінка впливу війни в Україні на екологічну обстановку показала, що війна в буквальному значенні токсична, а наступні покоління житимуть "із токсичною спадщиною".

Дослідження провели фахівці Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) та її партнерських організацій, повідомляє UN News.

Автори дослідження повідомили про забруднення повітря, води та ґрунтів, пожежі в заповідниках та небезпечні військові відходи.

"Картування та первісна перевірка екологічних небезпек підтверджують, що війна в буквальному сенсі токсична, – заявила виконавча директор ЮНЕП Інгер Андерсен. – Першочергове завдання полягає в тому, щоб ця безглузда руйнація припинилася якнайшвидше".

Вона наголосила, що йдеться про безпечне майбутнє для українців та їхніх сусідів, і тому необхідно зупинити завдання подальшої шкоди.

У матеріалі зазначили, що у березні 2022 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила дві резолюції: "Агресія проти України" та "Гуманітарні наслідки агресії проти України".

Андерсен додала, що Україні буде потрібна величезна міжнародна підтримка для оцінки, пом'якшення та усунення збитків по всій країні, а також для зниження ризиків для всього регіону.

Йдеться, зокрема, про інциденти на атомних електростанціях, на об'єктах енергетичної інфраструктури, зокрема резервуари для зберігання нафти, нафтопереробні заводи, бурові платформи, газові об'єкти та розподільчі трубопроводи, шахти та промислові об'єкти, а також підприємства агропромислового комплексу.

Результатом стали численні випадки забруднення повітря з потенційно серйозним забрудненням ґрунтових та поверхневих вод.

Значних збитків завдано також інфраструктурі водопостачання, включаючи насосні станції, очисні та каналізаційні споруди.

Крім того, викид небезпечних речовин відбувався через вибухи на складах агропромислового комплексу, включаючи заводи з виробництва добрив та азотної кислоти. Є також повідомлення про напади на кілька великих тваринницьких ферм, що призвели до загибелі худоби.

Також було пошкоджено безліч промислових об'єктів, складів та фабрик, де знаходилися небезпечні речовини, зокрема розчинники, аміак та пластмаси.

У багатьох міських районах розбір зруйнованого житла також пов'язаний із проблемами, оскільки у смітті можуть знаходитися небезпечні матеріали, такі як азбест.

Супутникові знімки показують значне збільшення кількості пожеж у заповідниках та природоохоронних територіях, а також у лісових масивах.

Крім того, серйозну проблему створюють забруднення довкілля внаслідок широкого застосування зброї, зокрема і в населених районах, а також великі обсяги військових відходів, наприклад знищені військові транспортні засоби.

Нагадаємо, станом на 1 серпня через воєнні дії в Україні пошкоджені, зруйновані чи захоплені щонайменше 388 підприємств та 28 нафтобаз.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, від отруєння канцерогенними газами внаслідок влучень ракет гине більше людей, ніж від самих влучень.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу