Річка Ворскла у Полтаві потерпає: туди зливають фекалії та сечу. Відео shutterstock.com

Річка Ворскла у Полтаві потерпає: туди зливають фекалії та сечу. Відео

Людмила Гончаренко

Наразі служби міста мають з'ясувати як вийшло, що колектор без очищування потрапляє до річки

У полтавському мікрорайоні Левада з міської каналізації зливають фекалії просто у річку. На місці відчувається неприємний запах. Про це повідомляє PTV Полтавське Телебачення.

“Вчора гуляв у парку, підійшов до води й побачив як тут зливають якусь білу речовину у річку. Там, де зливовий міський колектор. Через зливовий колектор повинна проходити дощова вода, але дощу немає. Білий колір, а запах сильний, насичений каналізаційний", – розповів полтавець Микола Лисогор.

"Я часто тут буваю. Особливо, коли йде дощ, якщо сильний дощ, тоді сюди пливе й папір, ганчірки, вся гидота. А запах такий, що я просто тікаю звідси", – додала полтавка Галина Чекалюк.

Еколог Павло Писаренко вважає, що у Ворсклу течуть фекалії та сеча. Це стає причиною цвітіння води влітку. Саме тоді й рівень кишкової палички у Ворсклі перевищує всі допустимі норми. Ні купатися, ні рибалити у такій воді не можна. Писаренко наголосив на тому, що згідно нормативів, в річку не повинна потрапляти жодна вода, навіть дощова без попереднього очищення. Інакше це буде грубим порушенням, за яке треба карати, – зауважив експерт.

Заступник начальника інспекції по контролю за благоустроєм Полтави Віктор Булат повідомив про те, що до місця інциденту направлено еко-інспектора, а також спеціаліста з "Водоканалу". Вони будуть з'ясовувати, де тече і звідки. Вживати відповідних заходів будуть після встановлення причетних до сливу стоків, додав Булат.

В свою чергу, речниця КП "Полтававодоканал" Ірина Філоненко повідомила, що стоки із мікрорайону Левада відводять за допомогою каналізаційного колектора, теж аварійного, й перекачуються на каналізаційну станцію на вулиці Рогізна. Філоненко вважає, що нині робота цього колектора та відведення стоків з мікрорайону Левада задовільне.

Наразі служби міста мають з'ясувати як вийшло, що колектор без очищування потрапляє до річки. Однак обласна екологічна інспекція на перевірку поки що не вийде.

"Якщо це дійсно так, то це порушення чинного законодавства. Заборонено скидати неочищені стічні води у водні об'єкти. На перевірку ми вийти можемо, якщо буде звернення громадянина, щодо порушення вимог природоохоронного законодавства", – повідомив начальник відділу державного екологічного контролю земельних ресурсів в Полтавській області Олександр Сакало.

Як відомо, за порушення природоохоронного господарства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, як аварія на каналізаційній станції Житомира призвела до екокатастрофи для всієї України.

Читайте також
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель

Відходи мають прибрати у найкоротші терміни як тільки дозволять погодні умови

Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії
Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії

Для глобально вирішення проблеми потрібно закрити сміттєзвалище, побудувати сміттєпереробний завод та сортувати сміття

На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни
На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни

Будуть дозволені заходи для регулювання чисельності хижаків