Аварія на каналізаційній станції Житомира призвела до екокатастрофи для всієї України shutterstock

Аварія на каналізаційній станції Житомира призвела до екокатастрофи для всієї України

Олена Яценьо

Вважають, що для відновлення річки Тетерів, у яку кілька днів зливали неочищені стоки, потрібні сотні мільйонів гривень

Аварія на головній каналізаційній насосній станції Житомира, що перекачує нечистоти до фільтрів, спричинила екологічну катастрофу всеукраїнського масштабу.

Майже тиждень, протягом п'яти діб, каналізаційні стоки з усього міста скидали в річку Тетерів, яка є правою притокою Дніпра. Це завдало нищівного удару для довкілля, йдеться в сюжеті 34 каналу.

За словами експертів, натекла чи не вся таблиця Менделєєва. Кисню в річці стало вп'ятеро менше за норму, що призвело до масового замору риб. Зокрема, через потрапляння нечистот до річки загинуло понад 30 тисяч рибин — такі цифри навели в рибоохоронному патрулі.

"Збитки становлять близько 9 млн гривень. Це тільки риба, а за забруднення води, водного об’єкта будуть рахуватися ще додатково збитки", — зазначив Сергій Федорчук, старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Екоактивісти стверджують, що для відновлення річки потрібні сотні мільйонів гривень.

"Сюди треба виділити мільйонів 200-300 гривень, щоб почистити річище річки. На зариблення цієї ділянки треба щонайменше 10-12 мільйонів гривень", — зауважив голова громадської організації "Екофонд" Ігор Малі.

Зі свого боку, заступник житомирського міського голови Сергій Кондратюк зазначив, що ні в місцевому бюджеті, ні в резервному фонді таких грошей немає.

"Планується з резервного фонду пів мільйона гривень на зариблення. З водоканалу — 300 тисяч гривень", — розповів він.

Екоактивісти вважають, що допомогти може Міністерство захисту довкілля, але там цю думку не поділяють.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у ніч із 6 на 7 серпня на насосній станції КП "Житомирводоканал" сталася аварія, що призвела до забруднення річки Тетерів. У водойму потрапили тисячі тонн каналізаційних стоків.

Зазначають, що під час потужної зливи прорвало трубу, яка перекачує нечистоти на очисні споруди.

"Приток води був настільки сильний, що перелив почався вище цієї стіни. Стічні води почали вже потрапляти безпосередньо в машинний за", — розповів директор комунального підприємства "Житомирводоканал" Андрій Нікітін.

Однак причини інциденту ще встановлюватиме комісія, яка тиждень перевірятиме роботу водоканалу та дії персоналу. Те, що аварія могла статися через завелику кількість опадів, міська влада відкидає. Натомість нарікає на роботу підрядника й керівництво водоканалу.

"Тут працювала комісія, яка розслідує, що спричинило цю аварію. Перш за все це підрядні роботи, які виконувались, і відсутність контролю з боку водоканалу. Такі складні роботи не можуть проводитися одним підрядником, навіть якщо в них є технагляд. Повинна бути все ж робота водоканалу", — наголосив мер Житомира Сергій Сухомлин.

Зазначимо, що станом на 11 серпня вдалося повністю припинити скид неочищених стоків у річку Тетерів. На головному колекторі Житомира вже під'єднали насоси.

"Ліквідація наслідків аварії проводилася цілодобово. До робіт було залучено працівників "Київводоканалу", які допомагали налагоджувати обладнання, інспектувати каналізаційні насосні станції міста задля перевірки та оптимізації роботи насосних агрегатів. "Київводоканал" і компанія “Kronas” допомогли нашому підприємству зі спецтехнікою", — повідомили в пресслужбі КП "Житомирводоканал".

Тож 12 серпня рівень кисню води у всіх місцях відбору уже відповідав нормативним значенням. Наприклад, у районі Паперової фабрики цей показник становив 5,09 мгО2/дм3, за скидом — 4,96, нижче скиду — 5,12, вище ГКНС — 7,83 за норми 4,0 мгО2/дм3.

У Державній екологічній інспекції Поліського округу додали, що й надалі будуть проводити моніторинг водного об'єкта.

Нині всі господарсько-побутові та промислові стічні води транспортуються на очисні споруди каналізації та проходять повний цикл очищення.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом