Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії shutterstock

Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії

Катерина Бєлоусова

Для глобально вирішення проблеми потрібно закрити сміттєзвалище, побудувати сміттєпереробний завод та сортувати сміття

Полтавські екоактивісти закликали комунальне АТП №1628 створити умови для компостування органічних відходів, щоб уникнути повтору трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Адже найбільшу частку сміття громади становлять саме органічні відходи, а протягом січня 2023 року на Макухівському сміттєзвалищі сталися 2 пожежі, повідомляє Еколтава. 

Як відомо, це звалище розташоване за 1,5 км від Полтави та за 600 метрів від села Макухівка.

Автори підкреслили, що пожежі на сміттєзвалищі загрожують як здоровʼю людей, так і довкіллю, адже:

  • під час горіння виділяються токсичні речовини;
  • у повітря потрапляє вуглекислий газ та водяна пара, що сприяє зміні клімату;
  • тривалі пожежі на сміттєзвалищі можуть спричинити обвали.

Вони також наголосили, що звалище негативно впливає на мешканців села Макухівка, оскільки: 

  • в повітрі постійний сморід та запах тліючої пластмаси;
  • у воді шахтних колодязів, яку населення споживає із господарсько-питною метою, перевищений вміст нітратів, фторидів, загального заліза, загальна жорсткість. У воді виявлений вміст важких металів – марганцю та хрому шестивалентного. Споживання такої води негативно впливає на здоров’я та спричиняє різноманітні захворювання;
  • постійні загрози пожеж;
  • відсутнє додаткове транспортне сполучення із містом – єдина дорога пролягає через сміттєзвалище;
  • птахи, які харчуються відходами на сміттєзвалищі поширюють збудників хвороб та яйця гельмінтів.

В матеріалі наголосили, що для глобально вирішення проблеми можна закрити сміттєзвалище та побудувати сміттєпереробний завод у місті, окремо сортувати і компостувати органіку. 

Експертка громадської організації “Еколтава” Надія Гроз розповіла, що найбільшу частку становлять органічні відходи (харчові відходи, відходи зелених насаджень тощо). Це показало морфологічне дослідження побутових відходів Полтави у 2022 році, яке проводила команда “Еколтави”.

“У місті їх окреме сортування відсутнє, тому усі вони потрапляють на сміттєзвалище. Внаслідок їхнього гниття у тілі сміттєзвалища утворюється велика кількість вогненебезпечного газу метану, – сказала вона. – Тому на локальному рівні виходом є відсортовування органічних відходів зі складу побутових відходів. Такі відсортовані відходи у подальшому можна перетворити на компост”.

В матеріалі підкреслили, що у 2022 році "Еколтава" розробила рекомендації для КАТП-1628 щодо організації та розвитку у Полтавській територіальній громаді системи управління побутовими відходами, зокрема великогабаритними, ремонтними відходами та відходами зелених насаджень.

Автори вважають, що при поводженні з відходами потрібно брати до уваги не лише діюче законодавство у сфері управління відходами, а і враховувати вимоги Закону України “Про управління відходами”, який набере чинності 09.07.2023 року.

“Роздільне збирання відходів у населених пунктах здійснюється для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал. При цьому створюються умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю, небезпечних відходів у складі побутових та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню”, – йдеться в законі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Полтаві, попри наявність контейнерів для сортування сміття, понад третина сміттєвих баків (38,5%) заповнюється склом, папером і пластиком. Це свідчить про низький рівень сортування сміття у громаді.

Читайте також
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель

Відходи мають прибрати у найкоротші терміни як тільки дозволять погодні умови

На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни
На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни

Будуть дозволені заходи для регулювання чисельності хижаків

Українці можуть здати каштани за гроші: де і скільки заплатять
Українці можуть здати каштани за гроші: де і скільки заплатять

Закупівельна вартість каштана перевищила вартість металобрухту