Рада звільнила міністра екології Абрамовського Парламент.UA

Рада звільнила міністра екології Абрамовського

Олена Яценьо

РНБО визнала роботу міністерства щодо виконання указів президента неефективною

Верховна Рада України звільнила Романа Абрамовського з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

Відповідне рішення парламент підтримав у середу, 3 листопада. За це проголосували 322 народних депутати.

Голова екокомітету Олег Бондаренко заявив, що Комітет розглянув заяву про відставку Абрамовського з посади та ухвалив рішення, яким рекомендував визначитися з питання відставки в сесійній залі.

"Це рішення знак нашої великої шани. Мало кому вдавалося створити з нуля нове міністерство після того недолугого рішення. Мало кому вдавалося зібрати таку команду, яку зібрав Абрамовський. Та встановити чіткі межі в діяльності міністерства. Я особисто просив би підтримати та відпустити пана міністра з посади", — зазначив він.

Зі свого боку нардеп Олексій Гончаренко з трибуни вимагав відставки президента через недолугу кадрову політику. "Пан президент каже, що міністр гарно працював. То за що ви його звільняєте?" — сказав він.

Нардепка від "Голосу" Леся Василенко звернула увагу, що звільнення міністра Рада розглядає "в дуже дивний час".

"[Це] відбувається напередодні найбільшої у світі кліматичної конференції. Куди країна мала б їхати представляючи свої досягнення. Але, на жаль, українська делегація поїхала м'яко кажучи непідготовленою – і президентська також. З дуже дивними тезами. Те, що зараз відбувається, – послаблює державу і ті програми, які реалізовуються в країні. Ми ухвалюємо рішення, які послаблюють долю міністерства", — заявила політикиня.

За словами голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, однією з головних претензій до Абрамовського була висока корумпованість у регіональних екоінспекціях.

Заступник голови комітету з питань екологічної політики Олександр Маріковський зазначив, що можливість звільнення міністра і призначення нового очільника розглядали ще майже рік тому.

"Особисто я дебатував із Володимиром Зеленським на засіданні фракції щодо важливості збереження міністра на посаді. І тоді завдяки сильним консолідованим позиціям президент і голова фракції пішли додатково радитися й вирішили залишити його на посаді", — написав Маріковський у соцмережі.

Нагадаємо, що в жовтні відбулося засідання РНБО, на якому розглядалось питання виконання указів президента з боку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. На цьому заході міністр Міндовкілля доповів, що “стан виконання указів далеко не найгірший”. Проте думка секретаря РНБО Олексія Данілова була протилежною – міністерство невчасно виконує укази президента.

“РНБО прийняла протокольне рішення про визнання роботи міністерства щодо виконання указів президента неефективною з тим, щоб звернутися до прем’єр-міністра і "розглянути та прийняти необхідні рішення". Я вважаю, що у таких умовах після засідання РНБО я мав прийняти цивілізоване рішення і подати у відставку”, – розповів Роман Абрамовський в інтерв'ю Green Deal.

Зазначимо, що Абрамовський обіймав посаду голови Міндовкілля трохи більш ніж рік – з 19 червня 2020 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, очільник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський подав заяву про відставку у вівторок, 19 жовтня, після засідання РНБО.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків