Рада залишила в силі мораторій на експорт лісу-кругляку Shutterstock

Рада залишила в силі мораторій на експорт лісу-кругляку

Олена Яценьо

В Україні з'явиться Лісовий портал

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні й за основу законопроєкт № 4197-д "Про ринок деревини", вилучивши з документа норму про скасування мораторію на вивезення лісу-кругляку.

Відповідне рішення на засіданні 18 листопада підтримали 276 нардепів.

"У фінальній редакції абзац про зняття мораторію з тексту вилучили. Це означає, що в законопроєкті, який буде ухвалено, абзацу про зняття мораторію не буде. З 2016 року, за час дії мораторію, у деревообрахунку індекс інвестицій зріс на 69%", — зазначив під час засідання голова економічного комітету Дмитро Наталуха.

Його заступниця, представниця партії "Слуга народу", Роксолана Підласа наголосила, що вилучення норми про скасування мораторію відбулося попри тиск із боку європейських партнерів України.

За її словами, наступний крок — робота української делегації в ЄС над подальшою комунікацією щодо такого рішення.

"22—23 листопада у Брюсселі відбудеться торговельний комітет, де питання виконання арбітражу вже є в порядку денному. Під час засідання наша делегація представить заплановані кроки та доведе, що ми працюємо добросовісно над виконанням рішення", — розповіла Підласа.

Що передбачає законопроєкт №4197-д

— усі операції з деревиною, від моменту її заготівлі до готового продукту, підлягатимуть обов’язковому декларуванню через Лісовий портал. На порталі буде вся інформація про лісовпорядкування, лісорубні квитки, учасників та переможців торгів, ціну деревини тощо;

— продаж деревини та продукції власної переробки лісгоспів відбуватиметься лише через електронні аукціони;

— лісгоспи та деревообробники нестимуть відповідальність за невиконання договорів купівлі-продажу деревини в чітко визначеному обсязі, що дасть змогу боротися з несумлінними покупцями та продавцями;

— реалізація всіх виробів з деревини на експорт та виробів з дерева дозволятиметься лише за наявності відповідних сертифікатів про походження, які підтверджують легальність заготівлі сировини, з якої було вироблено відповідні вироби;

— буде створено комісії для вивчення скарг щодо торгів деревиною (має на меті захистити учасників ринку).

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Європейська комісія має намір зобов'язати компанії розкривати дані про їхні ланцюжки постачання з метою запобігання імпорту до Євросоюзу товарів, які пов'язані з вирубуванням та знищенням лісів.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання