На ринку Євросоюзу хочуть заборонити імпорт товарів, пов'язаних із вирубкою лісів shutterstock

На ринку Євросоюзу хочуть заборонити імпорт товарів, пов'язаних із вирубкою лісів

Олена Яценьо

Так ЄК збирається мінімізувати європейський внесок у вирубування лісів

Європейська комісія має намір зобов'язати компанії розкривати дані про їхні ланцюжки постачання з метою запобігання імпорту до Євросоюзу товарів, які пов'язані з вирубуванням та знищенням лісів.

Відповідний законопроєкт Єврокомісія презентувала в середу, 18 листопада, передає Green Deal.

"Щоб досягти успіху в глобальній боротьбі з кризою біорізноманіття та кліматичною кризою, ми маємо взяти на себе відповідальність діяти і вдома, і за кордоном. Наше регулювання відповідає на запит громадян мінімізувати європейський внесок у вирубування лісів", – сказав під час пресконференції віцепрезидент ЄК Франс Тіммерманс.

Законопроєкт пропонує встановити порядок аудиту операційної діяльності компанії та її продукції (due diligence), а також запровадити систему бенчмаркінгу для країн із високим ризиком вирубування лісів.

Норми документа хочуть поширити насамперед на імпортерів сої, яловичини, пальмової олії, деревини, какао та кави, а також деяких похідних продуктів, включно зі шкірою, шоколадом і меблями, – оскільки розширення сільського господарства під них є основним "двигуном" знеліснення.

Регламент встановлює обов'язкові правила комплексної перевірки для компаній, які збираються продавати ці товари на ринку ЄС. Вони мають надати регулятору докази що їхня продукція не була вироблена на землях, де відбувалися вирубки лісів, або деградованих землях після 31 грудня 2020 року, навіть у тому разі, якщо це не заборонено в країні виробництва. В іншому разі – продукцію не допустять на ринок ЄС.

"Причина, через яку ми можемо з гордістю сказати, що він (законопроєкт. – Ред.) відкриває нові горизонти, полягає в тому, що він націлений не лише на незаконну вирубку лісів, а й на всі вирубки, спричинені розширенням сільськогосподарських угідь", – сказав єврокомісар із питань довкілля, океанів і рибальства Віргініус Сінкявічюс.

Раніше ЕкоПолітика писала, що українцям розповіли, у яких областях нищать ліси та куди збувають деревину. Попри стрімке зменшення лісових насаджень в Карпатах, лідерами з незаконної вирубки лісів в Україні є Житомирська, Рівненська та Вінницька області.

Читайте також
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії

Екоактивісти просять суд визнати це включення недійсним

В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться
В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться

Це допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи

Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо
Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо

7 країн оголосили про свій намір вийти з договору, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС

На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії

Тепер Європейська комісія має до 22 тижнів, щоб відповісти