Рада підтримала ключовий законопроєкт для збереження дикої природи України shutterstock

Рада підтримала ключовий законопроєкт для збереження дикої природи України

Олена Яценьо

В Україні мають визначити механізм збереження самосійних лісів, які виникли природним шляхом

Верховна Рада України підтримала в першому читання проєкт закону № 5650 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів", який має розв'язати проблему захисту лісів, серед них – самосійних.

Під час позачергового засідання за законопроєкт проголосував 301 народний депутат. Ініціаторами документа виступили голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та ще близько ста нардепів.

Мета документа – це насамперед розв'язання двох блоків проблем у сфері охорони довкілля: збереження лісів та їхньої площі, а також усунення ризиків для біорізноманіття природних екосистем, які виникли внаслідок земельної децентралізації.

"Ухвалення цього законопроєкту забезпечить збільшення лісистості України, збереження унікальних природних степових ділянок, зупинення процесів опустелювання та деградації земель, збереження біорізноманіття, зменшить градус соціальної напруги, пов’язаний із розорюванням пасовищ і сіножатей", – зазначив напередодні голова екокомітету ВРУ Олег Бондаренко.

Відповідно до законопроєкту передбачається:

  • визначити механізм збереження самосійних лісів;

Самосійні ліси – це такі ліси, які виникли природним шляхом на закинутих полях та інших сільськогосподарських угіддях. За різними оцінками, в Україні їх налічується від 300 до 500 тисяч гектарів.

Проблема в тому, що юридичного статусу "лісу" самосійні ліси не мають, ба більше: здебільшого вважаються ріллею. Як наслідок, їх знищують, коли в такої ділянки з'являється власник або орендар.

  • встановити заборону на оранку пасовищ і сінокосів на період до 2025 року;

Оскільки вони найчастіше є луками та степами, законопроєкт дає змогу зберегти їх в умовах земельної реформи та децентралізації.

"Це дасть змогу виграти час, необхідний для інвентаризації луків і степів та забезпечення належної їх охорони", – заявила нардепка Юлія Овчинникова.

  • провести інвентаризацію відмінних від ріллі ділянок, які були передані з державної в комунальну власність з метою виявлення природоохоронних ділянок і вжиття заходів для їх збереження;
  • надати Кабінету міністрів право погоджувати зміну цільового призначення лісів на землях всіх категорій, право надавати в постійне користування ліси державної форми власності для ведення лісового господарства;

Як зазначила Овчинникова, отримати таке погодження непросто, тому ця норма стане додатковим важелем у протидії "дерибану" лісів під забудову або інші проєкти.

  • ввести заборону на використання інвазивних видів дерев під час лісорозведення;
  • спростити процедуру переведення земель приватної власності в землі лісового фонду;
  • ввести механізм викупу державою земельних ділянок для збереження територій природно-заповідного фонду та ведення лісового господарства.

Зазначимо, що проєкт закону № 5056 група народних депутатів підготувала після указу президента про старт амбітного проєкту "Зелена країна".

9 червня 2021 документ подали у Верховну Раду. У парламенті відповідний законопроєкт зареєстрували 11 червня.

Нагадаємо, що 8 липня Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт № 5650.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Кабінет міністрів затвердив порядок проведення національної інвентаризації лісів, що дасть можливість отримати вичерпну інформацію про кількість та якість лісів в Україні.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік