В Україні проведуть інвентаризацію лісів: Кабмін ухвалив рішення Shutterstock

В Україні проведуть інвентаризацію лісів: Кабмін ухвалив рішення

Зоряна Бердник

Останній державний облік українських лісів проводили ще 10 років тому

Кабінет міністрів затвердив порядок проведення національної інвентаризації лісів, що дасть можливість отримати вичерпну інформацію про кількість та якість лісів в Україні.

Відповідну постанову "Про затвердження Порядку проведення національної інвентаризації лісів та внесення зміни у додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних" уряд ухвалив під час засідання 21 квітня, йдеться на урядовому порталі.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що останній державний облік українських лісів проводили ще у 2011 році, а до того – у 1996-му. Сьогодні ж актуальної інформації про ліси в Україні немає.

"Протягом наступних п’яти років ми щорічно будемо збирати дані. Як результат — держава та громадськість отримають усю необхідну інформацію про те де, скільки та в якому стані перебувають ліси в Україні. Це дуже важливий проєкт для стратегічного планування, екології, лісового господарство та майбутнього нашої держави", — наголосив очільник Кабміну.

За словами представника уряду у Верховній Раді Василя Мокана, нині процедура ведення державного лісового кадастру та обліку лісів на основі узагальнення даних лісовпорядкування не дає можливості отримати статистично правдиві оцінки кількісних та якісних показників стану й динаміки лісів у державі, їхнього ресурсного потенціалу.

Водночас КМУ підтримав рішення про полегшення доступу до отримання інформації про землеустрій і земельні ділянки.

"Завдяки цьому рішенню поліпшиться ефективність роботи Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель. Це дасть змогу скоротити строки отримання інформації від Фонду й поліпшити якість надходження та обліку матеріалів", — додав прем’єр-міністр.

Загалом проведення національної інвентаризації лісів України дасть змогу забезпечити органи державної влади та суспільство статистично обґрунтованою інформацією для потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу довкілля, міжнародної звітності про ліси.

Інформацію оприлюднять у формі відкритих даних.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України розповіли, як саме відбуватиметься національна інвентаризація лісів:

  • на вибраних 18 тис. га лісів зберуть понад 50 даних про важливі екологічні та економічні характеристики кожного дерева;
  • ділянки регулярно обстежуватимуть протягом двох 5-річних циклів. Це дасть змогу точно фіксувати всі зміни, які відбуваються в лісі;
  • у результаті буде підготовлено понад 70 різних звітних даних з узагальненою інформацією про ліси України в розрізі областей.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Всесвітній день захисту лісів, який відзначають 21 березня, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів оголосило про початок великого заліснення України до 2030 року.

Читайте також
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику

Директору лісництва та його спільникам повідомлено про підозру

Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро
Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро

Ліси Амазонки відіграють велику роль у боротьбі зі зміною клімату, оскільки поглинають викиди CO2

На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу
На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу

Рішення про передачу землі затвердили у лютому 2022 року