Прострочені ліки в жодному разі не можна викидати у смітник: названо причину Shutterstock

Прострочені ліки в жодному разі не можна викидати у смітник: названо причину

Олена Яценьо

Експерт розповів, де в Києві здати прострочені ліки

Прострочені ліки не можна викидати в загальний смітник, тому що на звалищі вони вступають у хімічні реакції та утворюють нові сполуки. Далі ці речовини потрапляють у ґрунт, воду та харчові продукти, а звідти — в організм людини.

Про небезпеку неправильного поводження з простроченими ліками, а також про те, де в Києві їх можна здати на правильну утилізацію, — розповів на своїй сторінці у фейсбуці голова постійної комісії з питань екологічної політики КМДА Костянтин Яловий.

Він зазначив, що у всіх ліків є термін придатності. Коли він закінчується, компоненти ліків не перестають діяти, але зменшують концентрацію або змінюють свою структуру.

"На звалищі вони (прострочені медпрепарати. — Ред.) вступають у хімічні реакції та утворюють нові сполуки. Ці речовини потрапляють у ґрунт, воду та харчові продукти, а звідти — в організм людини. Коли мікродози ліки потрапляють в організм, то вони "тренують" збудники хвороб. Бактерії набувають стійкості до певних речовин. Наступного разу, коли людина захворіє, ліки не подіють", — пояснив Яловий у соцмережі.

Експерт також наголосив, що згідно зі ст. 23 Закону України "Про лікарські засоби" неякісні лікарські засоби та ті, термін придатності яких закінчився, підлягають утилізації та знищенню. За його словами, прострочені ліки мають приймати аптеки та медичні установи, але в українському законодавстві це не прописано.

Де в Києві здати прострочені ліки

Прострочені медичні препарати, а також використані маски та рукавички здати на високотемпературне спалювання у столиці можна лише на станції No Waste Recycling Station, що розташована на вулиці Саперно-Слобідській, 25.

Як зазначив Яловий, це єдина приватна ініціатива, започаткована організацією "Україна без сміття", яка дає чітку інформацію про прийом прострочених ліків від громадян.

Медичні відходи на станції УБС приймають від фізичних осіб і не більш ніж один "кульок-маєчку" за один візит.

У столиці пункт прийому непридатних медикаментів планують створити вже кілька років, але досі не знайшли фінансування, уточнив експерт.

Раніше ЕкоПолітика писала, яка ситуація склалася в Україні з медичними відходами, чим вони небезпечні та куди їх дівають.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок
В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку